Ceny pohonných hmot stoupají. Jejich dopad na firemní náklady se ale dá výrazně omezit

02.06.2015 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Po měsících, kdy ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích padaly dolů, přišlo opět zdražování. Ušetřit na benzínu či naftě firmy přesto mohou. Poslouží k tomu tankovací karty. Například u drahých dálničních pump řidičům v současnosti ušetří šest korun z každého litru. Při výběru karet je ale nezbytné dát si velký pozor, jinak si za jejich používání firmy naopak připlatí, zmiňuje mimo jiné v komentáři generální ředitel podnikatelské nákupní aliance Axigon, Damir Duraković.

Nabídka slev při používání tankovací karty může znít lákavě, ne každý je ale skutečně získá. Řada poskytovatelů firemních tankovacích karet nabízí slevy až při dosažení minimální výše měsíčních odběrů, které se pohybují mezi 700 až 800 litry. Slevy pro „klienty z ulice“ jsou na úrovni od 20 do 30 haléřů za litr. Na trvalou slevu 1 Kč z litru dosáhnou už jen společnosti s měsíční výtočí v řádu několika desítek tisíc litrů. Takové tankovací karty se tak zejména drobnějším společnostem nemusejí příliš vyplácet. V tom je výhoda tankovacích karet nákupní aliance Axigon. Spojuje jednotlivé členské společnosti do subjektu s měsíční výtočí přes 300 000 litrů. Díky tomu i malé firmy, jež za měsíc natankují jen v řádu stovek litrů, získávají s Axigonem trvalé slevy, které jsou jinak dostupné pouze těm největším dopravním společnostem v ČR s měsíční výtočí v řádu stovek tisíc litrů. A že je o tuto kartu zájem, to dokládá jiné číslo. Oproti dubnu loňského roku měsíční výtoč členů Axigonu narostla o 200 000 litrů a 190 %.

Drahé pohonné hmoty na dálnicích trumfnou plošné ceny

Na stojanech pump kolem dálnic vidí řidiči výrazně vyšší cenu paliva než jinde. Důvodem jsou exkluzivní lokace navyšující pumpařům investiční a provozní náklady, menší konkurence i fakt, že řidič, kterému dochází benzín, z dálnice sjíždí jen zřídka. Překvapením zejména pro drobné spotřebitele a menší firmy může ovšem být existence takzvaných plošných cen, které benzínky poskytují velkým dopravním firmám bez ohledu na lokalitu. V současnosti jsou tak například ceny nafty u dálnice D1 37,90 Kč/l, ovšem členové nákupní aliance Axigon i tam zaplatí pouze 31,88 Kč/l. I firmy, které čerpají výraznější slevy ze stojanových cen, by měly o plošné ceně uvažovat, pokud jejich řidiči jezdí hodně a po celém Česku. Jinak se stává, že sice mají slevu například 0,8 Kč za každý litr, ale z cen, které jsou u dálnic výrazně vyšší než jinde.


Zdroj: AXIGON
Štítky:

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE