Dražeb v Česku ubývá

21.01.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Každým rokem klesá v České republice jak počet, tak i hodnota draženého majetku. Například v roce 2003 se vydražilo za 14,6 miliard korun a vloni pouze za 12,7 miliard Kč. Mění se také předmět dražby. Zatímco v roce 2002 se nejčastěji konaly dražby pozůstatků...

Již tři roky po sobě klesá počet i objem draženého majetku. Podle výsledků České asociace dražebníků bylo v loňském roce odklepnuto 3840 dražeb. Hodnota draženého majetku každým rokem klesá o dvě miliardy a jediné, co roste, jsou nedobrovolné dražby. Mění se také předmět dražby. Zatímco v roce 2002 se nejčastěji konaly dražby pozůstatků zkrachovalých podniků, v loňském roce již začaly nabírat na významu nucené aukce majetku lidí, kteří se příliš zadlužili.

"Pokles je daný tím, co se děje na trhu. Přibývá konkurzů, kde majetek není. A legislativa je složitá," uvádí prezident České asociace dražebníků Miloš Oliva.

Na základě dražební vyhlášky mohou být předmětem dražby jak soubory movitých věcí, které tvoří funkční celek, tak i jednotlivé kusy (např. nábytek, trezory, koberce, atd.). V České republice se v loňském roce nejčastěji dražily nemovitosti. Jednalo se především o:

  • budovy,
  • domy,
  • pozemky,
  • auta,
  • umělecká díla,
  • cenné papíry,
  • atd.


Novela zákona o dražbách

Již v srpnu letošního roku má být hotova novela pět let starého zákona o dražbách, na které nyní pracuje ministerstvo pro místní rozvoj spolu s dražebníky. Novela především zpřísní výběr licitátorů, zaměří se na potírání podvodů, umožní dražby elektronickou formou, apod.

"Některé objekty často mění majitele, tam existuje podezření z praní špinavých peněz," uvádí Petr Braun z odboru veřejných dražeb ministerstva pro místní rozvoj, který dražby v ČR kontroluje.


Tabulka: Dražby majetku v České republice

Položka 2002 2003 2004
Počet dražeb 4600 4468 3840
Cena draženého majetku 16,2 mld 14,6 mld 12,7 mld
Z toho nedobrovolných 614 470 477
Cena nedobrovolných dražeb 1,6 mld 1,0 mld 1,3 mld

 

Zdroj: Česká asociace dražebníků, Česká pošta

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY