Jak získat bezúročnou firemní půjčku

29.12.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Právě začínáte podnikat a potřebovali byste finanční injekci? Pokud máte oprávnění k podnikání na území ČR a nesídlíte v Praze, můžete si zažádat o bezúročnou půjčku z programu START.

Na začátku podnikání vyžaduje většina firem vstupní kapitál na základní investice. Jednou z možností financování je získání bezúročné půjčky z programu START. Připravili jsme pro vás informace, pro koho je tento program určen, jaké musíte splnit podmínky k získání bezúročného firemního úvěru, seznam dalších programů, apod.

Pro koho je program START určen

Program START, zařazený do Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP), je určen pro začínající podnikatele z celé České republiky, s výjimkou těch, kteří sídlí v Praze.


Podmínky získání úvěru

  • Bezúročný úvěr z programu START mohou získat začínající podnikatelé, kteří mají oprávnění k podnikání na území ČR, jež odpovídá předloženému projektu.
  • Podmínkou získání tohoto úvěru je také úspěšné absolvování kursu pro začínající podnikatele a obdržení příslušného certifikátu. Část nákladů na kurz je dotována.
  • Tento úvěr může být poskytnut se splatností až 6 let a s odkladem splátek 9 až 12 měsíců.
  • Finance z úvěru můžete čerpat na pořízení a rekonstrukci budov, strojů a zařízení, popř. pozemků, na financování nákupu materiálů, polotovarů a zboží, na některé provozní náklady, atd.


Výše úvěru

U obchodních společností s více společníky může úvěr činit až jeden milión korun, maximálně však 90 procent celkových nákladů projektu.


Splatnost úvěru

Úvěr může být splatný do šesti let, s odkladem splátek na 9 až 12 měsíců. Tímto úvěrem můžete financovat zejména pořízení či rekonstrukci budov, strojů a zařízení, pozemků, zboží, apod.


Čerpání úvěru

Finance můžete z tohoto úvěru čerpat ihned po uzavření smlouvy o úvěru. Čerpání se zpravidla provádí úhradou předložených faktur.


Aktuální seznam programů pro firmy se sídlem na celém území ČR

Vláda České republiky schválila dne 24. listopadu 2004 (usnesením č. 1159) nové programy podpory malého a středního podnikání (MSP) s platností na roky 2005 a 2006. Programy jsou zaměřeny na podporu podnikatelů formou záruky za bankovní úvěry, podporu podnikatelů z regionu hlavního města Prahy, podporu poradenství, podporu fyzických osob a podporu služeb zaměřených na vývoz. Na tyto programy je v roce 2005 vyčleněno z rozpočtové kapitoly MPO celkem 550 mil Kč. Tyto programy jsou určeny pro MSP, které mají sídlo kdekoliv v ČR (tedy i na území hlavního města):

ZÁRUKA (Program záruk pro malé a střední podnikatele)
Cílem programu je pomocí zvýhodněných bankovních záruk k bankovnímu úvěru, leasingu, rizikovému a rozvojovému kapitálu, záruk za návrhy do obchodních veřejných soutěží a záruk za provozní úvěry usnadňovat realizaci podnikatelských projektů malých a středních podnikatelů zaměřených na investice a  zvyšovat konkurenceschopnost těchto podnikatelů.

TRH (Víceúčelový program podpory malých a středních podnikatelů)
Cílem programu je:

  • podpořit získávání certifikace ISO malými a středními podnikateli zvyšující jejich konkurenceschopnost,
  • podpora investičně zaměřených projektů začínajících a malých  podnikatelů na území hlavního města Prahy, příp. jejich vybraných částí, se zhoršenými podmínkami pro získání externího financování v důsledku nižší vlastní kapitálové vybavenosti nebo omezené možnosti poskytnout zajištění úvěru.

PROGRES (Program podpory dynamicky se rozvíjejících malých a středních podnikatelů)
Cílem programu je pomocí podpory ve formě podřízených úvěrů, posilujících po dobu až 5 let kapitálové vybavení podnikatele, umožnit realizaci rozsáhlejších rozvojových podnikatelských projektů malých a středních podnikatelů ve vybraných odvětvích české ekonomiky, pro které je bariérou externího financování nižší vlastní kapitálová vybavenost nebo omezená možnost poskytnout zajištění úvěru.

PORADENSTVÍ (Program podpory poradenských a vzdělávacích služeb pro malé a střední podnikatele)
Cílem programu je umožnit osobám připravujícím se na podnikání a malým a středním podnikatelům (MSP) v ČR získat cenově zvýhodněné všeobecné  vzdělávání a poradenské  služby externích poradců .
V rámci Programu jsou poskytovány služby podporující podniky ve fázi zakládání nových podnikatelských subjektů, jejich rozvoje, růstu, zkvalitňování managementu a zvyšování jejich ekonomické stability.
  
DESIGN (Program podpory designu pro malé a střední podnikatele)
Program napomáhá zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podnikatelů tvorbou špičkového designu, který zvyšuje konkurenční schopnost průmyslové produkce, ovlivňuje tvorbu pracovního a životního prostředí, podílí se na zvyšování úrovně hmotné kultury společnosti a ve svých důsledcích spoluvytváří životní styl.
Cílem programu je poskytovat podporu malým a středním podnikatelům při začleňování designu do jejich podnikatelské strategie, napomáhat při výběru vhodného designéra, vytvořit podmínky pro účinnou spolupráci designéra s podnikatelem, přispět na úhradu finančních nákladů na vytvoření autorského díla a propagovat takto vzniklé nové produkty s kvalitním designem.

ALIANCE (Program vytváření aliancí a jejich prezentace v zahraničí)
Cílem programu je zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních  podnikatelů na zahraničních  trzích prostřednictvím:

  • podpory mezinárodních marketingových aktivit aliance, seskupení minimálně 3 malých a středních podnikatelů, jejichž výrobní program se vzájemně doplňuje a které mají uzavřenu Dohodu o spolupráci v rámci programu Aliance.
  • prosazování myšlenky posilování spolupráce malých a středních podnikatelů v zahraničí.

Zejména se jedná o tyto podporované aktivity:
a) zpracování studie vstupu sdružení na konkrétní zahraniční trh s výstupem konkrétních aktivit a potenciálních zákazníků,
b) zpracování marketingových cizojazyčných materiálů aliance,
c) prezentace aliance na veletrzích a výstavách.

Základní důvody pro zapojení firem do aliance:

  • snížení nákladů vstupu na zahraniční trh,
  • sdružená a efektivnější prezentace v zahraničí.


Podmínky podpory, které musí malý a střední podnikatel splnit ke získání podpory, jsou uvedeny v bodech 1 - 9 na základě § 1 a 2 zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání.


Povolené formy podpory MSP

Podpora pro MSP se podle zákona č. 47/2002 Sb. smí poskytovat jen v této formě:

a) návratné finanční výpomoci,
b) dotace (Česká exportní banka, ČMZRB, Dotace krajů, EGAP, Nadace Partnerství, PGRLF, Ministerské programy, Státní fond životního prostředí, Státní zemědělský intervenční fond, Vládní programy, Czech Venture Partners, atd.)
c) finanční příspěvky,
d) bankovní záruky (ČMZRB, ČSOB, Živnostenská banka, Citibank, Česká exportní banka, Česká spořitelna, eBanka, Komerční banka, atd.),
e) úvěry se sníženou úrokovou sazbou.  


Definice "začínajícího podnikatele"

  • Za "začínajícího podnikatele" je považována fyzická osoba, která byla zaregistrována jako plátce daně z příjmu na finančním úřadě v roce podání žádosti o podporu nebo v roce předchozím. A to buď poprvé, nebo minimálně po sedmi letech od ukončení předcházející registrace. Tato osoba nesmí být před datem aktuální registrace jako plátce daně z příjmu na finančním úřadě po dobu 7 let společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva (s výjimkou bytového družstva).
  • Za "začínajícího podnikatele" může být považována i právnická osoba, ale za podmínky, že byla zaregistrována jako plátce daně z příjmů na finančním úřadě v roce podání žádosti o podporu nebo v roce předchozím. 

 

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), Operační program Průmysl a podnikání (OPPP)

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY