Dolary směnit či ponechat?

10.12.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Dnes vám ukážeme situaci, kdy si náš čtenář přivezl z dovolené dolary a ptá se nás, zda se má rozhodnout dolary prodat směnárně nebo zda si je ponechat na příští dovolenou.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy si náš čtenář přivezl z dovolené dolary a ptá se nás, zda se má rozhodnout dolary prodat směnárně nebo zda si je ponechat na příští dovolenou.


Dotaz od našeho čtenáře:

Dobrý den. V létě jsem byl s přítelkyní na dovolené a po nepodařených nákupech a zrušených akcích cestovní kanceláře nám zbyly nějaké dolary. Jelikož v dohledné době asi nikam nepojedeme, patrně až opět příští letní sezónu, zajímá mne vámi předpokládaný vývoj kurzu dolaru, abychom se mohli rozhodnout, jestli je prodat zpět směnárně nebo ponechat. Děkuji.
 

Na tento dotaz odpověděl náš investiční poradce takto:

Dobrý den. V poslední době jsou dotazy na vývoj koruny vůči zahraničním měnám velmi časté. Je to zapříčiněno relativně rychlým a citelným posílením koruny (zvláště proti dolaru). Faktorů ovlivňujících vývoj měn je opravdu velmi mnoho. Z vlivů ovlivňujících vývoj české koruny je třeba vyzdvihnout mimo vstup do EU také relativně prosperující ekonomiku, politickou stabilitu, výši zahraničních investic a úroveň úrokových sazeb. Jedním z dalších vlivů, který by mohl posílit korunu, může být privatizace Českého Telecomu přes trh. Zahraniční zájemci by totiž museli nejdříve konvertovat zahraniční měny do korun. Rozhodnutí o způsobu privatizace Českého Telecomu by mohlo být známo po zasedání vlády 1.12. Co se týká úrovně úrokových sazeb, tak v případě amerického FEDu se očekává další zvýšení o 0,25% již na prosincovém zasedání. Naše ČNB zřejmě zvýší sazby až počátkem příštího roku. Trend je v poslední době zřejmý, koruna oproti ostatním měnám posiluje. Rozhodnutí o privatizaci Telecomu přes trh by korunu mohlo dále posílit, zvýšení sazeb v USA by mohlo krátkodobě pomoci dolaru. Pomoci dolaru by mohla také nestabilita naší politické scény, ale uvažovat o předčasných volbách je asi brzo. Vzhledem k současnému trendu oslabování dolaru to vypadá na další pomalé posilování koruny. Ale mějte na paměti, že doporučení týkající se měn je opravdu velmi nejisté a vývoj se může v okamžiku změnit. Dolar se v současnosti zastavil na 1,33 USD/EUR a v minulosti se po dosažení historických minim vždy odrazil a relativně silně korigoval. Pokud nemáte v dolarech uložen větší objem prostředků a vzhledem ke ztrátě, ke které vždy při konverzi měn dochází bychom asi doporučovali ponechat je v dolarech a využít je při příští dovolené. Příjemný zbytek dne Vám přeje Böhm&partner team.


Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY