Prognóza kurzu britské libry

25.11.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Dnes vám ukážeme situaci, kdy si naše čtenářka dovezla z UK libry a ptá se nás, zda je výhodnější je vyměnit na české koruny nyní nebo zda raději počkat na lepší kurz.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy si naše čtenářka dovezla z UK libry a ptá se nás, zda je výhodnější je vyměnit na české koruny nyní nebo zda raději počkat na lepší kurz.


Dotaz od našeho čtenáře:

Dobrý den. Z práce v UK jsem si dovezla libry. Klesající kurz libry mne velmi zneklidňuje. Zajímala by mne prognóza do budoucna, kterou očekáváte. Jsem si vědoma, že tato situace je ovlivněna více faktory, které jsou neodhadnutelné. Vyčkat s výměnou na přelom roku? Děkuji za Váš čas strávený nad čtením a odpovědí mého dotazu. Přeji Vám pěkný den.

Na tento dotaz odpověděl náš investiční poradce takto:

Dobrý den. Podobných dotazů je v poslední době velké množství, ale jak jste sama podotkla, faktorů ovlivňujících vývoj měn je opravdu velmi mnoho. Z vlivů ovlivňujících vývoj české koruny je třeba vyzdvihnout mimo prosperující ekonomiku také politickou stabilitu, výši zahraničních investic a úroveň úrokových sazeb. Jedním z dalších vlivů, který by mohl posílit korunu, může být privatizace Českého Telecomu přes trh. Zahraniční zájemci by totiž museli nejdříve konvertovat zahraniční měny do korun. Rozhodnutí o způsobu privatizace Českého Telecomu by mohlo být známo po zasedání vlády 1.12. Co se týká úrovně úrokových sazeb, tak v případě britské centrální banky se očekává zvýšení o 0,25% již na zasedání 9.12. Naše ČNB zřejmě zvýší sazby až počátkem příštího roku. Trend je v poslední době zřejmý, koruna oproti ostatním měnám posiluje. Rozhodnutí o privatizaci Telecomu přes trh by korunu mohlo dále posílit, zvýšení sazeb ve Velké Británii by mohlo krátkodobě pomoci libře. Pomoci libře by mohla také nestabilita naší politické scény, ale uvažovat o předčasných volbách je asi brzo. Pokud shrneme nejnovější informace a stav trhu, tak to vypadá na další pomalé posilování koruny. Ale mějte na paměti, že doporučení týkající se měn je opravdu velmi nejisté a vývoj se může v okamžiku změnit. Příjemný zbytek dne Vám přeje Böhm&partner team.


Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY