Soluziona ČR a švýcarská IRIS uzavřely partnerství pro řešení BASEL II

01.10.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Se švýcarskou firmou IRIS uzavřela partnerství česká pobočka společnosti Soluziona. Oblastí spolupráce je risk managament pro finanční sektor se zaměřením na řešení standardu BASEL II (NBCA). Standard BASEL II jsou v podstatě definovaná pravidla BSBS, která zvyšují bezpečnost a stabilitu bankovních systémů a přinášejí dokonalejší přístupy k měření a řízení bankovních rizik.

Soluziona uzavřela se švýcarskou firmou IRIS partnerství v oblasti risk managamentu pro finanční sektor se zaměřením na řešení standardu BASEL II (NBCA). BASEL II jsou definovaná pravidla BSBS, zvyšující bezpečnost a stabilitu bankovních systémů a přinášející dokonalejší přístupy k měření a řízení bankovních rizik. BASEL II umožňuje bankám vybrat si ze tří metod a to podle jejich zaměření a možností. Sofistikovanější a přesnější měření úvěrového rizika podle nových pravidel stanovených v NBCA by mělo přinést úsporu kapitálu, která by se použila na pokrytí nově zahrnovaného operačního rizika, takže celkový kapitálový požadavek by zůstal nezměněn anebo by se lehce snížil.

Aplikace RiskPro je ideální nástroj pro vypořádání se nejenom s BASEL II, ale zároveň toto řešení nabízí i další možnosti. Jako jeden z mála produktů je RiskPro opravdové integrované řešení pokrývající veškeré analytické potřeby v oblasti finančního rizika a analýzy rentability.” říká Jan Chalupa z finančního sektoru firmy Soluziona.

Řešení je použitelné pro interní a externí potřeby, stejně jako pro uspokojení právních a účetních požadavků (Basle, IFRS). Může být použito k analýze všech relevantních finančních smluv, od spořících účtů až po exotické opce.” dodává Jan Chalupa.

V současnosti, kdy řada bank implementuje separátní řešení pro BASEL II, IFRS39, likvidity management atd. je RiskPro dokonalý integrační nástroj pokrývající všechny tyto oblasti. Tyto projekty jsou v podstatě jen různé pohledy a kalkulace, probíhající nad stejnými daty. Banka, která se rozhodne pro implementaci integrovaného řešení, může výrazně ušetřit na svém čase a zdrojích.

RiskPro má dnes více než 60 úspěšných implementací po celém světě. Mezi významné zákazníky patří např. KBC, Wüstenrot, Dexia a Banque Generale du Luxemburg.


Zdroj: Tisková zpráva společnosti Soluziona ČR

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY