Je investice do fondu IKS-KB výhodná?

30.09.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Dnes vám ukážeme situaci, kdy chce laik investovat 50.000 korun do fondu IKS-KB a neví, zda je to výhodné. Zajímá ho, zda není lepší způsob investování s jeho podmínkami.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy chce laik investovat 50.000 korun do fondu IKS-KB a neví, zda je to výhodné. Zajímá ho, zda není lepší způsob investování s jeho podmínkami.
 

Dotaz od našeho čtenáře:

Dobrý den. Chtěl bych někam investovat peníze ve výši cca 50.000 korun se středním rizikem na dobu několika měsíců (6 - 12). Dostala se mi možnost využít fondu IKS-KB (peněžitý, dluhopisový, atd.). Jelikož jsem úplným neznalcem v oblasti financí, chtěl bych se zeptat, jakým způsoběm se investuje, co jsou to podílové listy, jak se při tomto postupuje, co znamenají každý den ceny PL (jak se v tom mám zorientovat, atd.). Další moje otázka je, jestli existuje jiný lepší způsob investování, než fond IKS s mými podmínkami (nebo příp. jinými) a jak bych měl postupovat? Co vše je k tomu potřeba a jaký je zisk? Děkuji za odpověď.
 

Na tento dotaz odpověděl náš investiční poradce takto:

Dobrý den. Váš dotaz je velmi obšírný, ale pokusíme se Vám zjednodušeně odpovědět. Podílové listy jsou cennými papíry, které představují podíl investora na majetku otevřeného podílového fondu. Otevřený podílový fond zakládá a spravuje investiční společnost a je to jedna z forem tzv. kolektivního investování, umožňující i drobnějším investorům zprostředkovaně nakoupit rozsáhlejší portfolio cenných papírů v rámci předem dané investiční strategie, která je definovaná ve statutu fondu. Hodnota čistého obchodního jmění (ČOJ nebo anglicky NAV) podílového listu je pravidelně zveřejňována (většinou denně) a je to vlastně kurz tohoto PL, za který jej můžete nakoupit nebo prodat. Jejich hodnoty jsou zveřejňovány u jejich správce, na internetu, v denním tisku př. na teletextu. Povinností otevřeného podílového fondu je za tento kurz odkoupit od podílníků jejich podílové listy, pokud se tak rozhodnou. Nákup fondu, jeho správa a někdy i prodej fondu je zatížen poplatky, které jsou u různých fondů a investičních společností různé a je třeba je při jejich výběru a kalkulaci případného výnosu brát v potaz. Zjednodušeně řečeno, vložíte do fondu určitý objem prostředků, tento je po odpočtu vstupního poplatku vydělen aktuálním kurzem a vám je na majetkový účet připsán odpovídající počet podílových listů.
Co se týká investice 50.000 Kč na dobu do jednoho roku, tak investovat do fondů peněžního trhu nebo do dluhopisového fondu se mi zdá nevýhodné, protože tyto fondy mají momentálně velmi nízkou výkonost, která se očekávaným zvyšováním úrokových sazeb může ještě zhoršit. Vstupní, správní a výstupní poplatky tento výnos dále sníží, takže pokud nechcete investovat s využitím dlouhodobě výnosnějších , ale rizikovějších akciových podkladových aktiv, raději bychom Vám doporučili uložit tyto prostředky na bankovním depozitu. Příjemný zbytek dne Vám přeje Böhm&partner team.


Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY