Kam investovat 1,2 miliónu slovenských korun

22.09.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Dnes vám ukážeme situaci, kdy se nás majitelka 1.200.000 slovenských korun (uložených ve slovenské bance) ptá, zda má peníze převést do Česka nebo je nějakým způsobem investovat.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy se nás majitelka 1.200.000 slovenských korun ptá, jak je investovat.

Dobrý den. Mám 1.200.000 Sk v bance na Slovensku. Prosím o radu, zda mám všechny peníze převést do Čech nebo jenom část a jak investovat. Mohu je investovat cca na 5 let. Chtěla bych zhodnocení min. ve výši inflace, a jsem typ investora, který unese mírné kolísání kurzů. Předem děkuji za odpověď.

Na tento dotaz odpověděl náš investiční poradce takto:

Dobrý den. Nejdříve nám dovolte poděkovat za Váš dotaz. Z Vašeho dotazu není úplně jasné, zda budete v budoucnu potřebovat tyto prostředky v české nebo slovenské měně (př. v EUR). Předpokládáme, že Vaší cílovou měnou bude česká koruna a proto musíme vzít v úvahu i budoucí vývoj české a slovenské koruny, což není vůbec snadné. Současná úroveň základní úrokové sazby hovoří pro slovenskou korunu (4,5 % oproti 2,5% v ČR), ale očekávaný vývoj zase pro českou, protože ČNB započala proces zvyšování sazeb oproti jejímu slovenskému protejšku, kde se očekává postupné snižování sazeb. Z tohoto důvodu bychom spíše doporučovali převod do české koruny. Do hry ale může vstoupit stabilita politické scény a výkonnost ekonomiky. Jako velmi bezpečný produkt s výnosem těsně nad úrovní inflace bychom doporučovali např. hypotéční zástavní listy, které jsou i daňově zvýhodněny. Váš investiční horizont však umožňuje částečně využít i akciová podkladová aktiva. Pokud byste chtěla upřesnit Vaše zadání, můžete nás kontaktovat na 542 135 167 nebo gajdos@investice.cz , kde Vám odpovíme Vaše dotazy a můžeme Vám nabídnout (zdarma a nezávazně) také návrh portfolia, vycházející z Vašich požadavků. Příjemný zbytek dne přeje Miroslav Gajdoš - Böhm & partner, a.s. 


Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY