O programy z fondů MPO je obrovský zájem

06.09.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Ministerstvo průmyslu a obchodu hlásí mimořádný zájem o programy ze strukturálních fondů Průmysl a podnikání (OPPP). V současné době je předloženo již 413 žádostí. Požadované prostředky na čerpání programů se dnes pohybují v částce 2,5 mld. Kč...

Zájem českých firem o dotace z Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP) je vysoký. V současné době je předloženo již 413 žádostí. „Je potěšitelné, že tyto žádosti nesměřují pouze do oblasti přímé podpory rozvoje firem. Více než tři desítky žádostí směřují do programu INOVACE, což slibuje výrazný přínos  při zavádění inovací do výroby, technologií a služeb. Navíc řada projektů směřuje k podpoře podnikatelského prostředí a mezinárodního marketingu“, uvedl při této příležitosti náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.
 
Požadované prostředky na čerpání programů se dnes pohybují v částce 2,5 mld. Kč (celková použitelná částka pro OPPP, včetně povinného spolufinancování ze strany MPO činí 347,8 mil. EUR). Nejvíce žádostí přichází z Brna, Zlína, Ostravy, Českých Budějovic, Hradce Králové,  Pardubic. Neméně  žádostí naopak registruje MPO z  Karlových Varů a Plzně.


Operační program průmysl a podnikání (OPPP)

MPO vyhlásilo (dne 12.5.2004) celkem 11 programů podpory podnikání v rámci Operačního programu průmysl a podnikání (OPPP) na období 2004 - 2006.

  • PROSPERITA (podpora infrastruktury průmyslového vývoje, zejména vědeckotechnických parků, podnikatelských inkubátorů a center pro transfer technologií)
  • REALITY (podpora projektů přípravy, rozvoje a regenerace průmyslových zón, podnikatelských nemovitostí)
  • ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA (podpora projektů stavební rekonstrukce a modernizace stávajících objektů firemních školících zařízení, dále projekty výstavby a vybavení nových oborových školících zařízení sloužících pro vzdělávání více podnikatelských subjektů)
  • KLASTRY (podpora projektů zakládání a rozvoje odvětvových sdružení, tzv. klastrů, na regionální i nadregionální úrovni)
  • MARKETING (podpora zvyšování konkurenceschopnosti českých firem na zahraničních trzích formou podpory získávání marketingových informací, tvorby propagačních materiálů, účasti na výstavě nebo veletrhu v zahraničí apod)
  • START (podpora realizace podnikatelských záměrů (pořízení hmotného i nehmotného majetku, popř. i financování zásob) fyzických i právnických osob vstupujících do podnikání poprvé nebo s delším časovým odstupem. Podpora bude poskytována formou zvýhodněného úvěru)
  • KREDIT  (podpora realizace rozvojových podnikatelských projektů malých podnikatelů s kratší historií (pořízení hmotného i nehmotného majetku, popř. i financování zásob))
  • ROZVOJ (podpora rozvoje konkurenceschopnosti MSP ve fázi růstu, tzn. podpora zvyšování technologické úrovně i zdokonalování procesů, jako například zavádění certifikací a mezinárodních standardů)
  • INOVACE (podpora projektů zaměřených na zvýšení technických a užitných hodnot výrobků a služeb, či zvyšujících efektivnost procesů výroby a poskytování služeb, nebo na zavedení pokrokových metod řízení, provedení významných změn organizační struktury či změn ve strategické orientaci podnikatele či jiných netechnických inovací)
  • ÚSPORY ENERGIE (podpora projektů vedoucích ke snižování energetické náročnosti v průmyslových podnicích pomocí snížení energetické náročnosti procesů spojených s výrobou, přeměnou a rozvodem energie, nových technologií zpracování energetických surovin, zavádění kombinované výroby elektřiny a tepla (kogenerace) apod)
  • OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE (podpora projektů zavádění výroby elektrické energie nebo tepla z obnovitelných zdrojů energie, jako např. projekty výstavby, obnovy nebo rekonstrukce zařízení na využívání obnovitelných zdrojů energie, projekty kombinované výroby elektřiny a tepla využívající k výrobě obnovitelný zdroj energie apod.) 
     

Program \"ROZVOJ\"

Zájem firem směřuje především do programu ROZVOJ (272 žádostí). Program je zaměřen na zlepšení technického  vybavení firem a zlepšení procesů při zavádění vyspělých metod řízení. Je zřejmé, že program naplňuje zájem malých a středních firem o tuto formu podpory podnikání  v České republice.

Mimořádný zájem žadatelů o program ROZVOJ přesahuje současné finanční možnosti programu.  „Zájem firem o  program Rozvoj převyšuje současné prostředky určené na tento program. Vzhledem k této skutečnosti rozhodlo MPO  o navýšení  financování  programu. Dočasně však bude pozastaven příjem žádostí, aby mohlo dojít k jejich komplexnímu vyhodnocení. Cílem MPO bude podpořit všechny kvalitní projekty, které budou splňovat  kritéria Evropské unie, a to i za cenu převodu prostředků z jiných finančních zdrojů.“ uvedl  při této příležitosti náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Aby bylo možné posoudit odpovědně  kvalitu všech přijímaných žádostí, přeruší Regionální kanceláře agentury na podporu podnikání a investic CzechInvest přijímání žádostí o program ROZVOJ dnem 14.9.2004 do 16.00 hod. O této skutečnosti budou podniky informovány prostřednictvím Obchodního věstníku, denního tisku a internetových stránek Ministerstva průmyslu a obchodu (www.mpo.cz) a agentury CzechInvest (www.czechinvest.org).

Hodnotitelské komise stanoví u všech došlých žádostí pořadí podle kvality, pokud možno do 29.října 2004. V případě, že budou  2 projekty ohodnoceny stejně, rozhodne o pořadí  termín podání projektu. Po posouzení kvality předkládaných projektu budou  upraveny a případně i zpřesněny  podmínky tohoto programu tak, aby bylo ještě více zdůrazněno zaměření programu především na nové a moderní technologie.

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude s orgány EU konzultovat možnosti přesunu finančních prostředků v rámci OPPP a využití rozpočtových prostředků ministerstva ve prospěch tohoto programu. Tyto finanční přesuny však nebudou prováděny na úkor programů podporujících inovace v oblasti výroby a služeb a dalších specializovaných programů sledujících zlepšení podnikatelského prostředí v České republice.

Dočasným pozastavením programu Rozvoj nejsou nijak dotčeny ostatní programy podpory v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání, u nichž vyhlášený kontinuální příjem žádostí od 1. července letošního roku dále pokračuje bez omezení.


První přiznané podpory již v letošním roce

V září proběhne zahájení činnosti všech hodnotitelských komisí. První žádosti o program Marketing  budou vyhodnoceny již počátkem září,  v programu Rozvoj do konce října tohoto roku.  Ministerstvo průmyslu a obchodu odhaduje, že letošní výše přiznaných podpor se v roce 2004 může pohybovat mezi 500 – 900 mil. korun.

Program podpory podnikání a exportu malých a středních firem prostřednictvím strukturálních fondů se  řadí  k nejrozsáhlejším projektům Ministerstva průmyslu a obchodu. „Dosavadní zájem o programy, připravenost ministerstva, implementačních agentur i zájem firem, svědčí o tom, že strukturální fondy se v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu  stanou dalším nástrojem rozvoje konkurenceschopnosti českých firem“,  zdůraznil náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude i nadále podporovat úsilí podnikatelů dosáhnout s pomocí strukturálních fondů na finančně náročné a obtížně dostupné moderní  technologie, které umožní zvýšení kvality výroby a služeb v oblasti zpracovatelského průmyslu. 


Zdroj: CzechTrade, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Operační program Průmysl a podnikání

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY