Microsoft koupí Nokii za 5,4 miliardy eur

03.09.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Americká softwarová společnost Microsoft oznámila koupi hlavní divize mobilních telefonů od finské Nokie. Cena obchodu je 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč).

Generální ředitel Nokie Stephen Elop, který do čela firmy přišel v roce 2010 právě z Microsoftu, přejde po dokončení transakce zpět do americké firmy. Spolu s ním tam odejdou další vysocí manažeři a celkem asi 32 000 zaměstnanců Nokie. Microsoft si převzetím jádra Nokie dramaticky vylepší pozici na trhu, který je nyní pro technologické společnosti zásadní, protože mobilní zařízení vytlačují z trhu klasické osobní počítače.

"Je to smělý krok do budoucna - získají na něm zaměstnanci, akcionáři i zákazníci obou společností," uvedl ve sdělení šéf Microsoftu Steve Ballmer. Dodal, že od akvizice si slibuje posílení podílu své firmy na trhu mobilních telefonů a zvýšení zisků na tomto poli.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se stále příliš nedaří na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT