Firmy hradí faktury v průměru za 77 dní

16.07.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Platební morálka je v Čechách na velmi špatné úrovni. V loňském roce české firmy hradily faktury v průměru za 75 dní, v letošním roce je to za 77 dní.

Nejviditelnější prodloužení inkasa zaznamenali dodavatelé do zdravotnictví, kteří průměrně čekají na své peníze 117 dní. Nejlépe jsou na tom dodavatelé do automobilového průmyslu, a to i přes to, že prodej motorových vozidel v poslední době klesá. Ti své peníze dostanou v průměru za 57 dnů. Zlepšení zaznamenaly rovněž firmy ve stavebnictví nebo hutnictví.

Platební morálku mají přitom tuzemské firmy jednu z nejhorších v regionu. Například Slováci si ve druhém čtvrtletí polepšili se splatností závazků až na 53 dnů. „Hlavním důvodem tohoto výkyvu byl zvýšený objem inkasovaných pohledávek od slovenských firem z automobilového průmyslu v druhém čtvrtletí,“ uvedl Jindřich Horák z ČSOB Factoring. Naopak pohoršili si Němci z předchozích 40 dnů na 44 dnů.

V Česku se v průměru platí 15 dní po splatnosti uvedené na faktuře, zatímco v Německu a Francii to je jen jeden den, na Slovensku šest.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT