Čína a Švýcarsko se domluvily na volném obchodu

08.07.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Čína a Švýcarsko podepsaly dohodu o volném obchodu. Švýcarsko se stane první zemí kontinentální Evropy, která se takto s Čínou domluvila.

Čína je třetím největším obchodním partnerem Švýcarska po EU a Spojených státech. Podle vládní agentury Nová Čína dosáhl vzájemný obchod za loňský rok objemu 26,31 miliardy dolarů (532,7 miliardy Kč). Za první pět měsíců letošního roku už to ale bylo 22,89 miliardy USD (463,5 miliardy Kč).

Pro švýcarské výrobky dovážené do Číny bude dohoda znamenat snížení řady celních tarifů. Clo na dovoz švýcarských hodinek do Číny klesne o 60 procent, „což je maximum, v co jsme mohli doufat,“ řekl švýcarským médiím Schneider-Ammann, jehož citovala agentura AFP. Zásadním způsobem se podle něj také sníží cla na farmaceutické výrobky, stroje a další produkty. Švýcarsko pak sníží celní poplatky na textilie a obuv dováženou z Číny.

Vůbec první evropskou zemí, která pakt o volném obchodu s Čínou podepsala, se v dubnu stal Island. Ani tento ostrovní stát nepatří mezi 28 členů EU. Brusel v červnu uvalil sankční cla na dovoz levných čínských solárních panelů, Peking pak toto pondělí začal vyšetřovat, zda unie v rozporu s pravidly nedotuje svá vína určená pro čínský trh.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita