Celosvětový trh fúzí a akvizic se ustaluje

16.07.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Podle analýzy, kterou provádí KPMG Corporate Finance na základě dat od společnosti Dealogic, vyplývá, že se celosvětový pokles na trhu fúzí a akvizic trvající od roku 2000 zastavil. Počet nabídek v celosvětovém měřítku sice poklesl, ale objem se drží.

Počet nabídek v celosvětovém měřítku sice poklesl, ale objem se stále drží. Z výsledků analýzy, kterou pravidelně provádí KPMG Corporate Finance na základě dat od společnosti Dealogic, vyplývá následující:

  • Po slibném začátku roku 2004 se růst zpomalil: počet nabídek v celosvětovém měřítku poklesl, ale objem se drží
  • Ke konci 1. pololetí uzavřeno celosvětově celkem 8 073 transakcí v hodnotě 557 mld. dolarů
  • Asie/Tichomoří prvním regionem, který vykázal růst
  • Významný počet probíhajících, ale neuzavřených transakcí ovlivní výsledky na konci roku
  • Významný pokles počtu i objemu transakcí v České republice

Z analýzy celosvětových výsledků vyplývá, že hodnota obchodních transakcí uzavřených v globálním měřítku v prvním pololetí roku 2004 obstála v porovnání se stejným obdobím roku 2003, když dosáhla 557 mld. dolarů v porovnání s 553 mld. dolarů za 1. pololetí 2003. Počet realizovaných transakcí ovšem ve srovnání s 1. pololetím roku 2003 poklesl o 10 procent, z 8 942 na 8 073. Hodnota a objem transakcí za první pololetí tohoto roku zaznamenaly pokles i v porovnání s 2. pololetím roku 2003.

Alex Verbeek, partner Financial Advisory Services KPMG pro střední a východní Evropu, říká: “Tyto výsledky nenaplnily očekávání, které vyvolal optimismus v prvním čtvrtletí. Na začátku roku se stabilnější ekonomické prostředí a nový vzestup na akciových trzích jevily jako příslib růstu na tomto trhu, ten se ovšem zatím nedostavil. Zatímco vyrovnání hodnoty realizovaných transakcí je povzbuzujícím faktorem, pokles celkového počtu transakcí je zřetelným signálem pro to, že k plnému oživení ještě nedošlo.

Analýza výhledu do budoucna vycházející z oznámených transakcí, signalizuje zlepšení. Nejvýraznějším posunem je globální nárůst celkové hodnoty oznámených fúzí a akvizic cca o 54 procent ve srovnání s 1. pololetím roku 2003. Významný podíl tohoto obratu připadá na velmi významné transakce oznámené od začátku tohoto roku, mezi něž patří fúze společností Sanofi-Synthelabo/Aventis v hodnotě 74 mld. dolarů, JP Morgan Chase/Bank One v hodnotě 58 mld. dolarů a Cingular/AT&T v hodnotě 41 mld. dolarů – všechny tyto transakce jsou ve fázi realizace. Počet oznámených transakcí poklesl o pět procent, z 10 346 v prvním pololetí roku 2003 na 9 856 za první pololetí tohoto roku (k 7. červnu 2004).  2 694 z celkového počtu oznámených transakcí v hodnotě 532 mld. dolarů je stále ve fázi realizace a představuje 66 procent z celkového objemu transakcí oznámených v roce 2004 (k 7. červnu 2004).

Alex Verbeek k těmto údajům dodává: “Hlavní titulky deníků plnila v lednu tohoto roku řada velmi významných transakcí, což naznačovalo, že rok 2004 přinese větší rozmach. Tato optimistická předpověď se ale neodrazila na širších trzích a celá řada větších transakcí je teprve ve fázi před uzavřením. Z údajů vyplývá, že velký počet transakcí je teprve rozjednán a jejich osud bude mít výrazný dopad na výsledky na konci roku 2004.

I přes zdánlivou nevýhodnost směnných kurzů v okamžiku dokončení větších transakcí se hodnota těch realizovaných transakcí, jejichž objem přesahoval jednu mld. dolarů, udržela dvě procenta nad celkovou hodnotou transakcí za 1. pololetí (a šest procent nad hodnotou za 2. pololetí) roku 2003, kdy za dané období počet transakcí lehce poklesl . Tento trend se odrážel i na trhu středně velkých podniků. 

Jestliže globální ekonomika posiluje, proč podobný růst nevykazují i fúze a akvizice? Alex Verbeek říká: “V okamžiku, kdy se trh v lednu tohoto roku již poměrně stabilizoval, objevily se jiné faktory, které přispěly k jeho opětovné destabilizaci. Fúze a akvizice bude nyní oslabovat očekávaný růst inflace, kterou budou tlačit rostoucí ceny ropy a růst kapitálových nákladů v důsledku obratu inflačního cyklu v USA. Mimoto potíže způsobily při vyčíslení skutečné hodnoty transakcí velké pohyby směnných kurzů. Tyto skutečnosti zvyšují nejistotu na už tak křehkém trhu.

Když se podíváme na výsledky za 1. pololetí dle jednotlivých regionů, uvidíme rozdílná čísla. Region Evropa, Střední východ a Afrika (EMEA) stále vykazuje prudký pokles, kdy počet realizovaných transakcí klesl v porovnání s 1. pololetím roku 2003 o 21 procent. Naopak objemy obchodů v Severní a Jižní Americe klesly pouze o jedno procento a region Asie/Tichomoří (ASPAC) zaznamenal růst dokončených transakcí o sedm procent v porovnání s 1. pololetím roku 2003. 

Oznámené výsledky odrážejí vypracovanou analýzu. Nejlepší výsledky za toto pololetí vykázal region Asie/Tichomoří (ASPAC), který zaznamenal rekordní růst oznámených nabídek v porovnání s prvním pololetím loňského roku o 18 procent. Obrovský skok v počtu oznámených nabídek, o 74 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku, vykázalo v tomto regionu Japonsko (počet uzavřených transakcí také stoupl – o 29 procent). Region EMEA za těmito výsledky pokulhává - vykázal pokles počtu oznámených nabídek o 17 procent. Americký region se držel na stejné úrovni jako v prvním pololetí loňského roku.

Alex Verbeek k tomu dodal: “Na základě těchto výsledků můžeme vyslovit předpoklad, že region ASPAC na cestě vzhůru výrazně předhání americký region. Výrazný skok Japonska je sice ovlivněn nízkou srovnávací základnou, nicméně odráží výrazný růstový trend investičního trhu v Asii. Bezpochyby nejlepším barometrem poptávky jsou trhy USA a Velké Británie, kde mají fúze a akvizice silnou tradici. Zlepšení výsledků na těchto trzích bude mít na globální výsledky nejvýraznější dopad. Ovšem zatímco Spojené státy se udržují vyrovnanou úroveň, počet transakcí ve Velké Británii zaznamenal vyšší pokles než západní Evropa jako celek.

Jestliže se podíváme na jednotlivé země, pak v počtu předložených nabídek vedou USA, Velká Británie, Kanada a Německo – celkem předložily 42 procent mezinárodních nabídek, které byly k dnešnímu dni uzavřeny.  Co se týče cílových zemí, nejvíce nabídek ze zahraničí letos získaly Velká Británie, Spojené státy, Německo a Čína. Pokud se podíváme na výsledné hodnoty, Spojené státy byly zemí, kam mířil největší objem nabídek ze zahraničí a která učinila nejvíce nabídek v zahraničí.

K odhadům vývoje ve druhém pololetí roku 2004 Alex Verbeek říká: “Podle našeho předpokladu oblast fúzí a akvizic v roce 2004 zaznamená obrat ve vývoji, ale bude to do velké míry záviset na trhu, geopolitických a ekonomických faktorech – řada může z nich v současné době růst potlačit.
 
A dodává: “Trh prošel v posledních dvou letech řadou otřesů, a nyní je tedy nálada na něm v útlumu. Tvrdý postoj regulátorů trhu a zaměření na corporate governance uzavírání obchodů také zabrzdily – alespoň obchodů takového rozsahu, na který jsme byli zvyklí při posledním boomu v této oblasti. V souladu s naší zkušeností z uplynulých období poklesu v této oblasti i dnes vše závisí na znovunalezení důvěry, která vyváží panující nejistotu.


STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPA

Pokud se podíváme na transakce realizované v regionu střední a východní Evropy, objem fúzí a akvizic se snížil o 9 procent, z 6 164 mil. dolarů v prvním pololetí roku 2003 na 5 601 mil. dolarů v témže období roku 2004, počet dokončených obchodů pak zaznamenal pokles o 44 procent z 462 na 258. Analýza, která vychází z oznámených transakcí, také nevypadá optimisticky – za posledních šest měsíců poklesl celkový objem oznámených fúzí a akvizic v porovnání s 1. pololetím roku 2003 o 26 procent; počet oznámených obchodů poklesl ještě výrazněji, a to o 43 procent.

Pozn: Uvedené údaje nezahrnují privatizace.

Odvětvím s největším počtem uzavřených transakcí od začátku tohoto roku jsou finance a pojišťovnictví, zpracovatelský a potravinářský průmysl a textilní a nábytkářský průmysl. Na každý z těchto sektorů připadá cca 14 procent podíl všech transakcí. Nejvyšší objem dokončených transakcí ovšem zaznamenaly telekomunikace, na které připadlo 2 343 mil. dolarů, čili 40 procent celkového objemu transakcí uzavřených v prvním pololetí roku 2004.

Na prvních třech místech v objemu fúzí a akvizic se ve střední a východní Evropě v 1. pololetí roku 2004 umístily Polsko se 1 887 mil. dolarů a 82 uzavřenými obchody, Bulharsko s 1 441 mil. dolarů za pouhých devět uzavřených transakcí a Maďarsko s 613 mil. dolarů a 28 uzavřenými transakcemi.

Největší mezinárodní transakcí v regionu byla v prvním pololetí akvizice 15,5 procent rumunské společnosti MobiFon SA společností Telesystem International Wireless Inc of Canada za 290 mil. dolarů následovaná koupí výrobních práv pro trh USA ve vlastnictví společnosti Sanctura ze skupiny Indevus Pharmaceuticals Inc (USA) chorvatskou společností Pliva dd za cenu 215 mil. dolarů, dále akvizice pražských hotelů Hilton a Ibis skupinou Quinn Group Ltd (Irsko) za 186 mil. dolarů, nákup 91,4 procent National Investment Fund Hetman SA (Polsko) společností Eastbridge NV (Nizozemsko) za 180 mil. dolarů a nákup dalších 5,9 procent MobiFon SA společností Telesystem International Wireless Inc za 164 mil. dolarů.


ČESKÁ REPUBLIKA

Ze zprávy společnosti Dealogic vyplývá, že pokles domácích i mezinárodních fúzí a akvizic za první pololetí roku 2004 v porovnání se stejným obdobím roku 2003 je v České republice jak co do objemu, tak počtu výraznější než celkový trend v daném regionu: počet uzavřených obchodů zaznamenal pokles o 31 procent, z 52 na 36, celkový objem transakcí pak klesl o 79 procent z 2 624 mil. dolarů na 551 mil. dolarů (tyto údaje nezahrnují privatizace). Alex Verbeek k tomu říká: “Takovýto začátek roku nevypadá pro fúze a akvizice příliš slibně. Ovšem po vstupu ČR do EU 1. května tohoto roku jsme zaznamenali vlnu transakcí v sektoru malých a středně velkých firem (MSP). Je možné, že společnosti z takzvaného středního trhu se probudily s určitým zpožděním a nyní se snaží vybudovat si na českém trhu pevnou pozici. V druhém pololetí tohoto roku očekáváme posílení tohoto trendu.“

Z hlediska objemu představuje největší transakci v ČR již výše zmíněná koupě hotelů Hilton Praha a Ibis irskou skupinou Quinn Group Ltd za 186 mil. dolarů a koupě společnosti Kotva a.s. soukromými investory Seanem Mulryanem a Paddym Kellym, také z Irska, za 65 mil. dolarů. Dále následují akvizice 44 procent Severomoravských vodovodů a kanalizací skupinou Penta Group a.s. ze Slovenska za 52 mil. dolarů, koupě firem Škoda JS a Škoda Steel společností OMZ (Rusko) za 48 mil. dolarů a akvizice fotbalového klubu Sparta FS dalším slovenským investorem J&T Finance Group a.s. za 35 mil. dolarů.


PPRIVATIZACE

Těžební průmysl
Kontroverzní výběrové řízení na privatizaci hnědouhelných dolů Sokolovská uhelná (SU) a Severočeské doly (SD), které se konalo v březnu tohoto roku, bylo zrušeno. Později v březnu pak prodal Fond národního majetku (FNM) 50 procent v hnědouhelné firmě Sokolovská uhelná (SU) společnosti Sokolovská těžební, kterou vlastní členové vedení této důlní společnosti, za 2,6 mld. Kč. Opakovaná privatizace druhé důlní společnosti, Severočeských dolů (55 procent podíl), se v současnosti připravuje a rozhodnutí by mělo padnout do konce roku. Tři společnosti, česká Appian Group a slovenské finanční skupiny J&T (prostřednictvím své dceřiné společnosti Škrobárna Brno) a Penta, předložily své nabídky v původním výběrovém řízení, dominantní poskytovatel elektrické energie, společnost ČEZ, která již vlastní 37 procent SD, byla z výběrového řízení vyloučena. Očekávaná výše ceny činí cca 7,5 mld. Kč. Penta má zájem také o koupi důlní společnosti OKD a nabídla 4 mld. Kč za 46 procent státní podíl. Vláda ovšem v současnosti vede exkluzivní jednání s většinovým vlastníkem OKD, společností Karbon Invest, která již dříve nabídla za státní podíl 3,4 mld. Kč. Vláda by měla privatizaci projednat v dohledné době.

Ocelářství
Během léta by měl FNM připravit návrh prodeje společnosti Vítkovice Steel, v níž vlastní 99 procentní podíl státní podnik Osinek a.s. Samotná privatizace ovšem patrně proběhne příští rok. Zájem o koupi státního podílu ve společnosti Vítkovice Steel projevily nizozemská ocelářská skupina LNM Holdings, ruská ocelářská společnost Severstal, ukrajinská společnost Donbass, společnost U.S. Steel, Penta Group a česká ocelářská společnost Třinecké železárny.

Veřejné služby
Státní elektrárenská společnost ČEZ zatím ještě nebyla privatizována. Zatímco ministr financí Bohuslav Sobotka by rád prosadil prodej 16 procent podílu a ponechal ve vlastnictví státu zbývajících 51 procent, ministr průmyslu a obchodu Milan Urban je proti privatizaci minoritního podílu.

Mimoto na základě rozhodnutí ÚOHS vypíše ČEZ výběrové řízení na prodej svého 34 procent podílu v ČEPS. Její podíl se musí prodat nejpozději do konce září tohoto roku. Nepravděpodobnějším kupcem jejího podílu je stát.

Chemický průmysl
Po nezdařené privatizaci státního podílu ve společnosti Unipetrol v roce 2002 se vládě v letošním roce podařilo prodat 63 procentní podíl v tomto petrochemickém holdingu polské společnosti PKN Orlen za 13,05 mld. Kč. Transakci musí ještě schválit Evropská komise.

Telekomunikace
Privatizace Českého Telecomu (51 procentní podíl) by měla být zahájena v druhé polovině tohoto roku. Prodej může proběhnout třemi způsoby: formou přímého prodeje celého podílu jednomu investorovi, formou veřejné nabídky akcií na kapitálových trzích či kombinací těchto variant. Předběžný zájem o podíl v ČT projevilo konsorcium TDC a Goldman Sachs, skupina PPF a Swisscom ve spolupráci se společností CVC Partners. Analytici vyčíslili hodnotu majoritního podílu státu na 50 – 65 mld. Kč. Předchozí pokus o prodej státního podílu v Českém Telecomu ztroskotal poté, co se vláda nedokázala s konsorciem Deutsche Bank (Německo) a TeleDanmark (Dánsko) dohodnout na záležitostech týkajících se majetku a na ceně.

Průmyslová odvětví
V dubnu vláda schválila prodej 85procentního státního podílu ve strojírenské společnosti ČKD Praha Holding skupině Fite-DV group za 252 mil. Kč. Součástí této transakce byl také prodej pohledávky ČKA za dceřinou společností holdingu ČKD Vagonka za 50 mil. Kč.

Na začátku června vláda po dvou předchozích odkladech schválila privatizaci další strojírenské společnosti, společnosti Královopolská – novým vlastníkem 100procentního státního podílu se stane česká společnost Brass, která nabídla za státní podíl 36,6 mil. Kč.

Odvětví zábavy
Vláda rozhodla o prodeji společnosti Thermal-F, která vlastní hotel Thermal v Karlových Varech. Dvoukolové výběrové řízení vyhlásí Fond národního majetku, který je vlastníkem společnosti. Předběžný zájem o privatizaci hotelu, který pravidelně hostí Mezinárodní filmový festival, již vyjádřily společnosti Penta, J&T a česká společnost Cimex. Hlavními kritérii výběrového řízení budou nabídnutá cena a podnikatelský záměr.
  

DEFINICE AKVIZICE

Akvizicí rozumíme procesy, při nichž dochází k právnímu nebo ekonomickému spojování podniků. Procesy akvizic jsou logickou součástí procesu globalizace a dochází k nim ve všech oblastech podnikání. Jejich prostřednictvím vznikají nadnárodní koncerny, které využívají komparativních výhod na úrovni států, optimalizují své daňové zatížení, alokaci kapitálu a umístění výroby, hledají a nacházejí nové trhy pro své výrobky.

  • Akvizice jako proces znamená získávání.
  • Za akvizici je však označován i cíl tohoto procesu – získávaná věc, přírůstek.
  • Spojování podniků: máme na mysli jejich faktické právní spojení i ekonomické spojování, kdy se mezi právně samostatnými podniky vytváří podstatné vlastnické vazby. Tyto vazby vedou k vytvoření ekonomické skupiny, která není právním subjektem.


DEFINICE FÚZE A KONSOLIDACE

Právní spojení u akvizice se dělí na "fúzi" a na "konsolidaci". Do tohoto procesu právního spojování vstupují dvě nebo více společností.
  • Fúze (sloučení)
    Při fůzi pokračuje pouze jediná společnost, která nabude aktiv i pasiv těch společností, které zanikly.
  • Konsolidace (splynutí)
    U konsolidace jde o to, že je založena zcela nová společnost, na kterou přecházejí aktiva i pasiva těch dvou nebo více konsolidovaných společností, které se vznikem nové společnosti zanikají.


Zdroj: KPMG Corporate Finance, Dealogic

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY