Řecký trh práce vykazuje známky zlepšení

03.06.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


I když se nezaměstnanost v Řecku pohybuje okolo hranice 27 procent, nejnovější informace z měsíce května přinášejí lehce pozitivní zprávy. V období od ledna do května řečtí zaměstnavatelé přijali o zhruba 76 000 pracovníků více, než kolik jich propustili.

Řecká centrální banka ale minulý týden předpověděla, že míra nezaměstnanosti v Řecku se vyšplhá až na zhruba 28 procent a klesat začne teprve v roce 2015. V únoru se nezaměstnanost dostala na rekordních 27 procent a bez práce byly skoro dvě třetiny mladých lidí.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o pomoc. Výměnou za úvěrový program teď zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a naopak zvyšuje daně, což sráží tamní ekonomiku a vyvolává protesty mezi lidmi.

MMF minulý měsíc uvedl, že Řecko dosáhlo značného pokroku ve snižování vládního dluhu a ve zvyšování konkurenceschopnosti. Musí ale dotáhnout do konce strukturální reformy, aby se jeho ekonomika mohla zotavit.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita