Karty jdou u firem na dračku

30.06.2004 | , Finance.cz
FIRMY


S platebními kartami se u tuzemských firem doslova protrhl pytel. Při podnikání je podle průzkumů společnosti MasterCard Europe využívají tři čtvrtiny malých a středních podniků (MSP).

Oblíbeným nástrojem firem pro ovládání účtů se v poslední době staly platební karty. Podle průzkumů společnosti MasterCard Europe platební kartu při podnikání využívá 75% malých a středních podniků (MSP). ČR je z hlediska objemu tržeb přes platební karty desátým největším trhem v Evropě a prvním největším trhem mezi zeměmi bývalého sovětského bloku.

Nejčastěji používají české firmy platební karty k následujícím platbám:

• nákup materiálu a zásob
• nákup pohonných hmot

Podle agentrury Factum vyplývá, že mezi firmami s nejméně dvaceti zaměstnanci bezhotovostně nakupuje u pump více než polovina společností. "Zvyk hradit pohonné hmoty v hotovosti ustupuje," řekl Tomáš Macků ze společnosti Factum Invenio, která výzkum dělala pro CCS.

Z výsledků ankety je pro firmy největší motivací pro pořízení některé z karet široká škála služeb, které jsou ke kartě napojeny. Konkrétně se takhle vyslovilo 85% dotázaných. Naopak hlavním důvodem, proč některé firmy i nadále zůstávají u hotovostních plateb, je síla zvyku platit papírovými penězi.

Zajímavostí je, že na otázku "Jaký je pro vás hlavní důvod využívání karet?" představitelé společností označují různé nadstandardní služby, jako je například cestovní pojištění nebo asistenční servis. Až na druhém místě z hlediska priorit využívání karet představitelé společností uvedli možnost kontroly finančních výdajů, možnost získání úvěru ke kartám, apod.

Firmy nejčastěji používají tyto karty:

• debetní karty
• kreditní karty
• charge karty

Ve firmách platební karty nejčastěji používají zaměstnanci, kteří často cestují. Trend nakupovat pomocí karet je patrný hlavně ve společnostech, které dosahují vyššího obratu a které se více snaží využívat moderní technologie, jako např. elektronické bankovnictví.
 

Výhody karet

• Jednoduché použití.
• Prostředky uložené na účtu máte kdykoliv k dispozici - kartou lze platit na různých obchodních místech a vybírat hotovost z bankomatu.
• Vyšší bezpečnost - pokud máte kartu, tak s sebou nemusíte nosit vysoké částky v hotovosti. Karta je mimoto chráněna PINem, který znáte jen vy, a také Vaším podpisovým vzorem přímo na kartě.
• Celostátní (a)nebo mezinárodní použití.
• Úspora při cestách do zahraničí - pokud budete v zahraničí platit kartou, nemusíte chodit do směnárny, čímž ušetříte nejen čas, ale i směnárenské poplatky.
• Doplňkové služby (například cestovní či úrazové pojištění).
• Nouzové služby při ztrátě nebo krádeži - kartu lze téměř okamžitě zablokovat, takže nehrozí vybrání všech peněz, možnost vydání náhradní karty.
• Úvěr - s některými druhy karet (kreditní a charge) lze nakupovat nebo vybírat hotovost na úvěr a  vy můžete bez problémů překonat krátkodobý nedostatek hotovosti.


Použití karet v zahraničí

V zahraničí je výhodnější kartou platit než si vybírat z bankomatu. Za platbu u obchodníka si banka nic neúčtuje, zatímco při výběru peněz z bankomatu v zahraničí zaplatíte poplatek a určité procento z výbírané částky (např. 100 Kč + 0,5% u ČS). Transakce, které provedené v jiných měnách než v USD či EUR (záleží na bance), jsou nejprve přepočteny na tyto měny a teprve následně se provede přepočet do českých korun kurzem platným k datu zúčtování ve vaší bance.

Poplatky u bankomatů
Kde můžete kartu použít, poznáte stejně jako u nás podle identifikační samolepky s logem vaší karty. Loga najdete u vstupu do obchodů nebo na bankomatech. Zejména u bankomatů si dejte pozor na poplatky spojené s výběrem. Jsou totiž mnohem vyšší než v ČR, když sestávají ze dvou částí. První část je pevná částka a druhá bývá dána procentní sazbou z výše výběru.

Cestovní pojištění
Pokud chcete vědět, jestli se k vaší kartě vážou nějaké doplňkové služby jako je cestovní pojištění, které můžete využít při cestách do zahraničí, musíte se obrátit na vaši banku. Stejně tak se pouze od banky dozvíte, jaký máte nastaven týdenní nebo denní limit, jestli to ještě nevíte.

Ztráta karty
Když v zahraničí přijdete o kartu, musíte ve vlastním zájmu okamžitě nahlásit ztrátu karty bance, které ji hned zablokuje. Každá banka má pro tyto účely zřízenou speciální linku.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY