Otis získal zakázky za 1,5 miliardy korun

13.05.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Břeclavská společnost Otis získala zakázky na dodání eskalátorů pro metro v Londýně a Stockholmu.

Kontrakt pro londýnské metro je celkem na 107 eskalátorů. „Budou to jedny z nejvyspělejších eskalátorů, které se vyrábí,“ uvedl ředitel břeclavského závodu Ladislav Zeman. Podle něj bude životnost jednotlivých kusů v řádu desítek let. Pokud by firma v Břeclavi pracovala jen na této zakázce, zaplní její roční výrobní kapacitu. Kontrakt je ale dlouhodobý. První eskalátory jsou už ve výrobě. Zakázka skončí v roce 2022.

Pro metro ve Stockholmu firma vyrobí celkem 65 eskalátorů. Budou směřovat do dvou stanic podzemní dráhy. V obou případech jde o uzly metra švédského hlavního města. Objem tendru činí asi půl miliardy korun. Stavět je firma začne v prvním kvartále letošního roku, kontrakt vyprší v roce 2016.

Skupina Otis, do které patří i břeclavský závod, je největší výrobce výtahů, eskalátorů, pohyblivých chodníků a dalších vertikálních dopravních systémů na světě. Zaměstnává kolem 60 000 lidí. Její celosvětový obrat dosáhl v roce 2011 12,4 miliard amerických dolarů. Břeclavský závod je podle Zemana nejvýznamnější výrobní základna firmy pro výrobu eskalátorů v Evropě. Otis do břeclavského závodu majetkově vstoupil v roce 1990. Nyní podnik vlastní ze sta procent.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita