Stále hledáme cesty, jak lépe plánovat

16.06.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Jak nezahltit management ukazateli, jak lépe plánovat a minimalizovat "vaty" v plánech, jak urychlit účetní závěrku - nejen tato témata probíralo na sto expertů z ČR a Slovenska v rámci dvoudenního Controllingového fóra, jehož osmý ročník se uskutečnil v Praze.

Akci s podtitulem "Aktivní Performance Management v PRAXI" uspořádala společnost Point Consulting. Internetový server www.finance.cz byl jejím mediálním partnerem.

Otázkou, jak sestavit dobrý plán, se v rámci svého vystoupení zabýval vedoucí controllingu společnosti Eurotel Ladislav Kočí. Do procesu plánování je podle něj potřeba vtáhnout všechny zainteresované. "Realistický plán se podaří dosáhnout při stanovení reálných a jasných cílů, kontinuální komunikaci s manažery a identifikaci problémových aktivit již v průběhu roku," uvedl Ladislav Kočí. Za rizika plánování považuje především neexistující nebo nejasně vytyčené strategie, orientaci na krátkodobé cíle a nevyužívání všech možností informačních systémů. To, že plánování se v českých podnicích nevždy opírá o přiměřenou softwarovou podporu, zmínil i obchodní ředitel společnosti Inekon Systems Jan Hušek.

Plánování celé řady domácích firem je strnulé a neumožňuje pružně reagovat na neočekávané změny na trhu. "Při procesu plánování se příliš vychází z minulosti. Chybí  pohled do budoucna, predikce," sdělil vedoucí plánování a controllingu společnosti ARMATURY Group Ondřej Benda. Plán je mimoto nutné pravidelně aktualizovat v nových verzích. "Je nepravděpodobné, že společnost, která pracuje celý rok podle jednoho plánu, plně využije svůj potenciál," uvedl Ondřej Benda.

Chyby v plánování lze odstranit poměrně rychle, složitější je to s "vatami", které se v plánech objevují. K jejich úplnému odstranění asi (z povahy člověka jako tvora, který má rád pohodu a přirozeně si pro svou činnost a výdaje nechává jisté rezervy) nikdy nedojde. Jak ale "vaty" minimalizovat? "Paušální seškrtání plánu o patnáct, dvacet procent, jak se v některých společnostech děje, není  ideálním řešením. Toto paušální opatření odnesou poctivá oddělení, která naplánovala přesně. Jim bychom najednou sebrali životně důležité prostředky," uvedl Ladislav Kočí s tím, že k identifikaci a redukci "vat" je nutno přistupovat odpovědně a individuálně případ od případu. S nadbytečnými rezervami v plánech lze bojovat zainteresováním co největšího počtu zaměstnanců do procesu plánování. Lze jim předcházet i díky různorodému složení controllingového týmu. "V našem oddělení se osvědčuje kooperace expertů z různých oblastí. Tým se skládá z pracovníků zběhlých v obchodu, výrobě i účetnictví," sdělil Ondřej Benda ze společnosti ARMATURY Group.
 
Nejen plánování, ale i oblast controllingu musí být orientována na budoucnost. "Úlohou controllingu je zpracovávat různé scénáře vývoje, analyzovat mezery ve strategii a jejich vývoj, analyzovat šance a rizika, budovat včasné varovné systémy," uvedl v průběhu své prezentace generální ředitel společnosti Saint-Gobain Securit ČR Libor Hanzlík. Controlling modeluje různé situace. Měl by například umět říci, co se stane, když například bude zakoupena nová linka a co když zakoupena nebude. Controlling a plánování by české a slovenské firmy neměly odsouvat na vedlejší kolej. "Musíme přece vědět, proč jsme byli dobří a proč jsme dobří, a využít tyto informace k tomu, abychom byli v budoucnu ještě lepší," zdůvodnil Libor Hanzlík.

Nejen zajímavé přednášky, ale i příjemná atmosféra provázela osmé Controllingové fórum pořádaného společností Point Consulting. Autoři příspěvků se vzdali svých honorářů, které připadly na konto Dětského domova v Klánovicích.

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY