Na projektu Galileo spolupracuje šest tuzemských firem

29.03.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na projektech, které využívají satelitní signál evropského navigačního systému Galileo, spolupracuje celkem šest tuzemských firem a vědeckých pracovišť.

Systém Galileo začíná být funkční,“ uvedl na dnešním semináři náměstek ministra dopravy Jiří Žák. Zopakoval, že systém, který se bude dále zdokonalovat, přináší pro tuzemské firmy možnost spolupráce v tomto velmi prestižním odvětví.

Galileo má nyní na oběžné dráze čtyři satelity. Do konce letošního roku by se měly uskutečnit další dva starty raket s družicemi, uvedl výkonný ředitel systému Galileo Carlo des Dorides. První je plánován na září a druhý na prosinec. V roce 2014 by se měly uskutečnit další čtyři vzlety a celý systém by již měl být schopný v omezené míře poskytovat navigační služby. Plně funkční by měl být na přelomu let 2019 a 2020, kdy bude na oběžné dráze 30 satelitů.

Centrála Galilea sídlí od loňského září v Praze v budově bývalé Konsolidační agentury. Technologická centra agentury se nachází v německém Oberpfaffenhofenu u Mnichova a nizozemském Noordwijku.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT