Máte vážné strukturální problémy, říká Evropská komise

10.06.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Podle Evropské komise se Česká republika potýká s vážnými strukturálními problémy. V předpovědi vývoje hospodářství v členských zemích v letech 2004 a 2005 označila Komise všechny naše problémy a doporučila nám opatření, ...

V předpovědi vývoje hospodářství v členských zemích v letech 2004 a 2005 označila Evropská komise všechny naše problémy a doporučila nám opatření, jak je možné tyto neduhy odstranit. Podle Komise se musí Česko vypořádat s těmito úkoly:

  • Urychleně snížit deficit veřejných rozpočtů na udržitelnou úroveň.
  • Provést reformu trhu práce.
  • Zajistit rychlejší růst produktivity práce.
  • Podpořit podnikatelského ducha zejména u malých a středních podniků (MSP).


Deficit veřejných rozpočtů

V loňském roce se deficit veřejných rozpočtů v Česku vyšplhal ze 6,4 % HDP až na 12,9 procenta HDP. K tomuto překvapivě vysokému číslu dospěla Evropská komise tak, že do rozdílu mezi příjmy a výdaji započítala státní záruky za úvěry ve výši 6,3 % HDP.
 

Nezaměstnanost

Česká nezaměstnanost má tendenci růst, konstatuje Evropská komise. Z hlediska statistik její míra v roce 2002 dosáhla 7,3 %, loni se vyšplhala na 8,1 % a v následujících dvou letech může díky propouštění ve státní správě stoupnout ještě o další dva procetntní body. Přestože je česká míra nezaměstnanosti na úrovni průměru Evropské unie, vykazuje domácí trh práce nejeden strukturální problém, píše se ve zprávě.
 

Produktivita práce

Jedním z velkých problémů české ekonomiky je také nízká produktivita práce. Ta v roce 2003 dosahovala pouze 55% průměru Evropské unie. Růst produktivity o 2,1 % ročně zařadil ČR v desítce přistupujících zemí na poslední místo. Hlavním problémem je nedostatečná pružnost školského systému a nízká efektivita české vědy a výzkumu, uvádí Evropská komise.


Evropská unie také reformuje

Díky vstupu deseti nových zemí byla EU donucena k reformě své strukturální politiky. Evropská komise navrhla zvýšit částku věnovanou na strukturální politiku EU o 40%, což v reálných číslech činí 336 mld. EUR v sedmiletém rozpočtovém rámci pro roky 2007-2013. Více než polovina této částky by měla směřovat do hospodářský zaostávajících regionů v nových členských zemích EU.

Plán Komise počítá s tím, že ty chudší regiony ze současných zemí EU, které nedosahují 75% průměru EU v přepočtu HDP na obyvatele, ale které se poklesem průměrného HDP Evropské unie v souvislosti s rozšířením dostanou nad tuto hranici, budou dostávat dodatečné financování pro rozvojové projekty.

Komisař Michel Barnier, který je odpovědný za regionální politiku EU, řekl o této reformě: „Nastává historický moment rozvoje Evropské unie a sjednocení celého kontinentu. Avšak toto rozšíření rovněž způsobí zvětšení propasti mezi bohatými a chudými oblastmi EU. Pomáhat chudším regionům bude klíčovou prioritou rozvojových programů Evropské unie.“


Zdroj: Evropská unie

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY