Zaplatím při prodeji vozu daň z příjmů?

07.06.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Dnes vám ukážeme situaci, kdy si podnikatel jako soukromá osoba zakoupil auto a při prodeji neví, zda mu vznikne daňová povinnost či nikoliv.

Odpovědi na vaše dotazy vám může poskytnout naše Poradenské centrum, které je umístěno na adrese http://poradna.finance.cz. Dnes vám ukážeme situaci, kdy si podnikatel jako soukromá osoba zakoupil auto a při prodeji neví, zda mu vznikne daňová povinnost či nikoliv.

Dobrý den, mám souběh zaměstnání a živnosti (jako vedlejší činnost). Nyní jsem jako soukromá osoba zakoupil auto, které chci po několika dnech opět prodat a to za cenu shodnou s nákupní. Rád bych věděl, zda budu muset tuto transakci uvést do daňového přiznání a jestli mi vznikne nějaká daňová povinnost, když vlastně budou náklady a příjmy stejné.

Náš externí daňový poradce JUDr. Petr Dytrich tazateli odpověděl takto:

Pokud jste auto nezařadil do majetku podnikatele a prodejní cena nepřesáhne 20.000 Kč, jedná se o příjem osvobozený od daně z příjmů. Pokud ale vozidlo bylo v majetku podnikatele, musíte v účetnictví (daňové evidenci) vykázat jak nákup, tak i prodej. A pokud byla prodejní cena vyšší než 20.000 Kč a vozidlo nebylo v majetku podnikatele, vykážete příjem i náklady s ním spojené v daňovém přiznání a budete tento příjem danit podle § 10 ZDP (Zákon o daních z příjmů).


Zdroj: Poradenstvi.finance.cz

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY