Pojistěte si nesplacení pohledávky a nezbankrotujete

31.05.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Jste malý nebo střední podnikatel a bojíte se, že vám některý z odběratelů nezaplatí větší dodávku a vy zbankrotujete? Možnost "nesplacení pohledávky" si prostě pojistěte!

Nedobytné pohledávky jsou pro malé a střední podnikatele (MSP) doslova noční můrou. Oproti velkým firmám, které si umějí s neplatiči poradit, může větší nezaplacená dodávka pro MSP znamenat dokonce bankrot.
 

Pojištění nad zlato

Elegantním řešením může být pojištění rizika nezaplacení pohledávek. Tento typ pojištění nabízejí na českém trhu tři specializované pojišťovny:

Historicky se pojištění pohledávek vyvinulo z pojištění exportních úvěrů. Dříve bylo složité sehnat informace o důvěryhodnosti zahraničního odběratele a pojištění exportního úvěru byl jeden z mála nástrojů, jak omezit riziko výpadku příjmů na únosnou míru. Dnes je možné si běžně pojistit i obchodní úvěry domácím odběratelům.
 

Výhody pojištění

Pokud se rozhodnete a pojistíte si riziko nezaplacení pohledávek, získáte:

  • úhradu jakékoliv pohledávky
    - od zákazníka (na základě činnosti vaší pojišťovny) nebo
    - od vaší pojišťovny na základě pojistného plnění
  • ochranu proti druhotné platební neschopnosti,
  • zvýšení Vaší bonity,
  • stabilizované cash flow, což se pozitivně projeví např. v upevnění vyjednávací pozice u bank,
  • nabídka detailního monitoringu bonity Vašich odběratelů (od vaší pojišťovny), která ochrání Vaše podnikání,
  • větší volnost při získávání nových zákazníků a vycházením jim vstříc např. pomocí odložení splatnosti apod.


Vztahy mezi pojištěným, pojišťovnou, dlužníkem a bankou

Schéma vztahů například mezi společností EGAP, pojištěnou osobou, dlužníkem a bankou pojištěné osoby znázorňuje tento obrázek:

 
Zdroj: EGAP.CZ
 

Druhy pojištění

Obecně si lze sjednat následující typy pojištění:

  • pojištění teritoriálních (politických) rizik
  • pojištění komerčních rizik

Politická rizika
Vyplývají z politické, finanční a ekonomické situace země zahraničního dlužníka. Patří k nim zejména nezaplacení pohledávky v důsledku politických událostí v zemi sídla dlužníka (např. válka), nemožnosti transferu úhrad do ČR v důsledku ekonomických potíží země sídla kupujících (platební neschopnost státu, platební moratorium apod.), administrativního rozhodnutí státu dlužníka, které bez zavinění dlužníka znemožnilo realizaci kontraktu nebo jeho zaplacení (odebrání dovozní nebo vývozní licence, zmrazení vkladů atd.) nebo přírodní katastrofa, v jejímž důsledku došlo k nezaplacení pohledávky bez zavinění dlužníka.

Komerční rizika
Vyplývají z ekonomické a finanční situace konkrétního dlužníka. Jedná se tedy o situace, které jsou kupujícím v zásadě ovlivnitelné, mají na rozdíl od rizik politických subjektivní charakter. Patří k nim například: platební neschopnost kupujícího, konkurzní řízení, soudní vyrovnání apod.

Pokud jste malý nebo střední český podnikatel a obchodujete hlavně v tuzemskou nebo v okolních zemích, doporučujeme vám "pojištění komerčních rizik". Je to ochrana proti platební neschopnosti a zároveň proti platební nevůli odběratele.

Platební neschopnost - nastává například, když soud prohlásí na vašeho odběratele konkurs dříve než vám stihne zaplatit fakturu, nebo došlo k obdobnému krizovému vyrovnání dluhů odběratele zboží.

Platební nevůle - znamená nezaplacení faktury do sjednané doby po splatnosti, pokud není veden spor o kvalitu či úplnost dodávky. Například pět, sedm či devět měsíců po splatnosti pohledávky.
 

Nedodržení splatnosti

Jedná se o poměrně častý nešvar. Spekuluje se však o tom, zda se pojištění pro případ platební nevůle odběratele nemůže stát snadným nástrojem pro pojistné podvody. "Určitě ne, nezaplacením faktury pohledávka nezaniká. Její vymáhání převezme pojišťovna," řekl pojišťovací makléř Ivan Špirakus z firmy Portfolio Alfa, která se pojištěním pohledávek zabývá.


Cena

Cena za pojištění pro případ nedobytné pohledávky by neměla být vyšší než jedno procento z obratu.

Například pojišťovna EGAP nabízí malým a středním podnikům tento zjednodušený model pojištění:

  • Určen pro podniky s méně než 50 zaměstnanci,
  • obrat podniku do 250 miliónů korun,
  • úvěrový limit za jednotlivým dlužníkem nepřesahuje 10 miliónů korun,
  • splatnost pohledávky je do 90 dnů.

Pojistné se podle firmy Portfolio Alfa pohybuje v rozmezí 0,40,8 procenta z obratu a nemělo by překročit hranici jednoho procenta ani u menších firem. Při obratu nad 100 miliónů korun se pak obvykle pohybuje od 0,2 do 0,5 procenta.

Jako u ostatních druhů pojištění by zájemci měli počítat také s určitou spoluúčastí na případné škodě. Ta může být stanovena jako procentní podíl nebo pevnou částku.

Pokud máte v plánu  také výběr nových obchodních partnerů, doporučujeme vám oslovit některou z "úvěrových pojišťoven". Ty totiž shromažďují obrovské množství informací o nejrůznějších firmách z celého světa, a tak vám mohou při výběru nových obchodních partnerů pomoci. Pokud se stanete klientem některé z úvěrových pojišťoven, můžete si nechat zdarma prověřit bonitu vašich potenciálních zákazníků. V případě, že je výsledek testu uspokojivý, můžete zákazníkovi hned od začátku plně důvěřovat. V opačném případě získáte důležitou informaci o nespolehlivosti potenciálního zákazníka, která vám neuzavřením smlouvy ušetří ztrátu jak financí, tak i času.
 

Zdroj: EGAP, Euler Hermes Čescob, Atradius 

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY