Do Evropy jen s občankou

21.04.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Máte trabanta, v peněžence pár tisíc korun a chtěli byste je po našem vstupu do EU utratit například v Rakousku? Pokud máte platné potvrzení z technické kontroly, stačí vzít občanku a vzhůru směr Rakousko!

Po vstupu do Evropské unie neočekávejte pří přejezdu hraničních přechodů do jiné země žádné velké změny. Změní se jen obsluha a odpadne pas. Po prvním květnu budeme na hranicích místo celníků zdravit policisty a místo pasů jim budeme ukazovat naše občanské průkazy.
 

Jednotné řidičské průkazy

Současný papírový doklad zatavený do průhledné fólie nově vystřídá plastová kartička růžovomodré barvy. Ta bude mimo jiné obsahovat digitálně vytištěnou fotografii a podpis jejího majitele. Navíc bude v pravém spodním rohu dokladu umístěn proměnlivý hologram. Tento průkaz by se měl postupně stát jednotným dokladem všech členských zemí EU

Další změnou bude zrušení neomezené doby platnosti. Nový řidičský průkaz bude platný po dobu 10 let. Důvodem je životnost a dostatečná čitelnost dokladu.

Pokud máte strach, že by vaše staré řidičské průkazy přestaly od 1. května platit, tak nemusíte. Evropská unie nám totiž slíbila, že naše staré řidičské průkazy budou platit  po celé Evropské unii minimálně ještě dalších 10 let. Pro představu jsme pro vás připravili tabulku s přesnými termíny výměn řidičských průkazů v závislosti na datu vydání.

Tabulka: Výměna řidičských průkazů

Rok vydání Do kdy musíte řidičský průkaz vyměnit
1964 až 1993 31.12.2007
1994 až 2000 31.12.2010
2001 až duben 2003 31.12.2013


Kupte si auto v zahraničí a ušetříte

Prodej automobilů v ČR v posledních měsících stagnuje a prodejci v nejbližší době žádné slevové akce nechystají. Otevření hranic pak přímo nabízí koupi vozu v některé ze zemí za hranicemi. Stejné vozy lze totiž v zemích Evropské unie koupit za různé ceny. U některých automobilů tak můžete ušetřit i přes 50.000 korun. Nejlevnější auta jsou v současné chvíli v Dánsku nebo Řecku. Naopak vysoké ceny automobilů jsou ve Velké Británii, Německu či Rakousku.

V případě závady na autě koupeném v zahraničí ho nemusíte vézt mimo republiku k výrobci. "Pokud je auto v záruce, samozřejmě ho u nás přijmeme," řekl například vedoucí servisu kladenského prodejce vozů Škoda Roman Nedvěd.


Seznam důležitých změn po našem vstupu do EU

  • Hraniční přechody se nezruší
    Kdo si myslí, že po vstupu ČR do EU už nebude muset na hranicích zastavovat, se mýlí. Celníci sice z hranic odejdou, ale místo nich přijdou policisté. Ti budou mít za úkol kontrolovat totožnost.
     
  • Na vaši "espézetku" si nic nelepte
    Pokud potkáte prodejce s nabídkou modrých samolepek s logem EU, určených na registrační značku automobilu (dříve SPZ), nic si od něj nekupujte. Pokud totiž policie nalezne na značce cokoliv, co tam nepatří, udělí vám pokutu.
     
  • Na cesty do zahraničí se raději připojistěte
    Pokud nemáte zdravotní pojištění, doporučujeme vám na cesty po zemích EU uzavřít "cestovní pojištění". Nutné lékařské ošetření za vás sice vaše pojišťovna uhradí, ale rozhodně nepočítejte se zaplacením všech lékařských plateb.
     
  • Jiná země, jiné předpisy
    Po připojení České republiky k Evropské unii si jistě mnozí z vás naplánovali poznávací cestu do některé z okolních zemí EU. Mějte však na paměti, že jiná země má většinou i jiné dopravní předpisy a jejich dodržování si bedlivě hlídá.
    Příklad: Pokud budete cestovat s malým dítětem tak počítejte s tím, že většina okolních států vyžaduje za všech okolností použití dětské autosedačky.
     
  • Kupujete nový vůz? Podívejte se i do ciziny...
    Plánujete v nejbližší době nákup nového vozu a nechcete ho zbytečně přeplatit? Zajeďte si i do okolních států EU a prohlédněte si nabídky tamních prodejců. U některých automobilů vám tato zajížďka ušetří až několik desítek tisíc korun... 


Zdroj: Evropská unie

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY