IBM klesly tržby i zisk, odběratelé šetří

17.10.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ve třetím čtvrtletí vytvořila americká počítačová společnost IBM čistý zisk ve výši 3,82 miliardy dolarů (asi 72,8 miliardy Kč). Zisk poklesl minimálně, tržby klesly o pět procent.

Část problémů firma vidí v nejistotě, která se točí kolem eurozóny a její dluhové krize. Ve Spojených státech se zase schyluje k prezidentským volbám, což je podle vedení podniku rovněž důvod k nejistotě.

Když se podíváte na vývoj ve třetím čtvrtletí, první dva měsíce začaly dobře a byly lepší než čtvrtletí jako celek,“ uvedl finanční ředitel Mark Loughridge. Dodal přitom, že se během čtvrtletí nepodařilo uzavřít všechny kontrakty, s nimiž firma na začátku období počítala. Zklamalo také několik velkých zemí, například Austrálie a Mexiko.

IBM se dříve specializovala na jednotlivé produkty, zaměření ale změnila a teď se specializuje na software a služby s vyšší přidanou hodnotou. Pokud by se ve třetím čtvrtletí nebraly v úvahu náklady na akvizice, čistý zisk by vzrostl o pět procent a dosáhl 4,2 miliardy dolarů (asi 80 miliard Kč).

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT