Realitní podnikání čeká regulace

26.09.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Regulovat podnikání v oblasti realitních kanceláří by měl speciální zákon o realitním podnikání. Nově by realitního makléře nemohl dělat téměř kdokoli.

Po mnoha letech diskusí o tom, jestli a do jaké míry v Česku regulovat realitní činnost, to nyní skutečně vypadá, že stát dá podnikání v realitách nějaká pravidla. Rozhodnout se má v nejbližších týdnech. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zpracovalo pro hospodářský výbor Poslanecké sněmovny analýzu současné situace v oblasti podnikání realitních kanceláří a návrhy variant řešení současného stavu.

Součástí preferovaného návrhu je i vytvoření registru podnikatelů působících v realitním oboru, úprava způsobu nakládání s finančními prostředky klientů nebo zákonné pojištění profesní odpovědnosti za škodu.

Realitní kanceláři nebo makléři, který by vykonával činnost bez registrace, by hrozilo odebrání živnostenského oprávnění. Součástí registrace by bylo doložení vzdělání (nejméně maturita) a praxe (minimálně jeden rok v oboru). Registr realitních zprostředkovatelů má být veřejně přístupný na internetu.

Zpráva byla převzata z ihned.cz.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT