Restaurace přicházejí kvůli prohibici denně o 40 milionů korun

19.09.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pět dní platí zákaz prodeje tvrdého alkoholu a provozovatelé barů a restaurací vyčíslili celkovou škodu na 215 milionů korun.

Polovina restaurací vykázala desetiprocentní pokles v tržbách, čtvrtina dotazovaných vykazuje propad 20 procent a ztráta u zbytku zařízení veřejného stravování se pohybuje v rozmezí 30 až 40 procent tržeb, uvedla v tiskové zprávě hotelová asociace. Nešťastné bylo podle restauratérů zejména načasování začátku nařízení na páteční večer, kdy je tradičně návštěvnost velmi vysoká.

Zákaz prodeje se vztahuje na všechny lihoviny s dvacetiprocentním a vyšším obsahem alkoholu. Vláda nyní pracuje na postupu, jak nařízení alespoň částečně zmírnit. Pomoci by mohl například "rodný list", který by veškerý prodávaný alkohol musel povinně mít a který by dokazoval, že je nezávadný. Vyhláška o kolcích bude hotova ve čtvrtek, uvedl dnes premiér Petr Nečas s tím, že kolky by měla státní tiskárna cenin připravit do konce příštího týdne. Šarže nyní uskladněných lihovin by měly být zkontrolovány a překolkovány.

Kolkovány by měly být ale i láhve, které už mají prodejci a restauratéři uskladněny. I u nich bude podle návrhu vyžadováno vyšetření akreditovanou laboratoří na metylalkohol a identifikování celého distribučního řetězu.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita