Prudký růst fúzí a akvizic na českém trhu

05.04.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Celkový odhadovaný objem fúzí a akvizic na českém trhu se v roce 2003 zečtyřnásobil na 7,4 miliard USD. Pro porovnání byl tento objem v roce 2002 jen 1,8 miliardy USD. Také průměrná hodnota transakce v soukromém sektoru...

Český trh fúzí a akvizic zažil v roce 2003 silný růst. Oproti loňskému roku vzrostla přůměrná hodnota transakce  čtyřikrát.

Trh fúzí a akvizic v Česku vzrostl v roce 2003 o 13 %. To odpovídá celkovému 10% nárůstu počtu transakcí v devíti zemích střední a východní Evropy, které byly analyzovány v rámci studie PricewaterhouseCoopers Fúze a akvizice ve střední a východní Evropě 2003. Vzhledem k pokračujícímu poklesu globálního trhu fúzí a akvizic jsou tyto výsledky velmi dobrou zprávou jak pro Česko, tak pro celou sledovanou oblast.

Objem trhu
Celkový odhadovaný objem fúzí a akvizic na českém trhu se v roce 2003 zečtyřnásobil na 7,4 miliard USD (oproti 1,8 miliardy USD v roce 2002). Také průměrná hodnota transakce v soukromém sektoru výrazně vzrostla a dosáhla v loňském roce výše 25 milionů USD oproti 6 milionům USD v roce 2002 (při vyloučení transakcí v hodnotě nad 100 milionů USD). To je také podstatně více než průměr všech devíti zemí – 8 milionů USD.

Celá oblast střední a východní Evropy zaznamenala v roce 2003 výrazný nárůst objemu trhu fúzí a akvizic, nicméně nárůst českého trhu je skutečně ojedinělý. V Česku bylo loni v soukromém sektoru uskutečněno devět transakcí v hodnotě nad 100 milionů USD v celkové hodnotě 3,5 miliardy USD,“ řekl Geoff Upton, ředitel pro oblast fúzí a akvizic v Česku a na Slovensku, PricewaterhouseCoopers.

Je zřejmé, že trh fúzí a akvizic se začal zotavovat. Nelze však očekávat, že by i v budoucnu rostl tak dynamicky jako loni. Loňský vývoj je do značné míry důsledkem několika obrovských transakcí, což ovšem souvisí s celkovým upevněním důvěry a větším optimismem ohledně vývoje globální ekonomiky v minulém roce,“ dodal Geoff Upton.

Počet transakcí
V roce 2003 bylo v Česku uskutečněno 163 transakcí v soukromém sektoru (v roce 2002 to bylo 144 transakcí). Podle počtu transakcí se tak Česko umístilo mezi sledovanými zeměmi na třetím místě, za Ruskem a Polskem.

Míra zveřejnění
Míra zveřejnění ceny transakcí v soukromém sektoru v Česku klesla v loňském roce na 20 %, což je nejnižší hodnota ze všech sledovaných zemí. Průměr pro region jako celek byl loni 43 %.

Průmyslové sektory
I nadále platí, že v Česku je z hlediska fúzí a akvizic nejaktivnějším sektorem zpracovatelský průmysl, kde bylo uzavřeno 37 transakcí (31 v roce 2002). Velký pokles naopak zaznamenal sektor informačních technologií: z 22 transakcí v roce 2002 na devět v roce 2003.

Zahraniční investice
Podíl zahraničních investic na celkovém počtu transakcí vzrostl loni na 53 % (86 transakcí) z 34 % (49 transakcí) v roce 2002. Na českém trhu byly nejaktivnější rakouské subjekty, které uzavřely 13 transakcí. Aktivita investorů z Německa a USA po loňském útlumu opět vzrostla na úroveň srovnatelnou s rokem 2001: v roce 2003 uzavřely německé společnosti 11 transakcí (tři v roce 2002), američtí investoři devět (čtyři v roce 2002).

Očekáváme, že v blízké budoucnosti bude trh fúzí a akvizic v Česku ovlivňován nutností zdejších společností zvyšovat výkonnost a konkurenceschopnost, což povede ke konsolidaci trhu, vnitřním restrukturalizacím podniků a odprodejům vedlejších činností. Tento vývoj bude posílen i vstupem ČR do Evropské unie. Podniky se také budou snažit upevnit svou pozici v rozšířené Evropě investicemi do zahraničí, které byly loni téměř zanedbatelné. Zaznamenali jsme jen pět transakcí směřujících z Česka do zahraničí v celkové hodnotě 1,9 milionu USD,“ řekl Geoff Upton.
 

Shrnutí výsledků studie

Počet zveřejněných fúzí a akvizic soukromého sektoru na českém trhu vzrostl v loňském roce na 163 ze 144 v roce 2002 a 151 v roce 2001. Podle počtu transakcí v devíti sledovaných zemích se Česko dostalo na třetí místo po Rusku a Polsku. Oproti svému čtvrtému místu v roce 2002 předstihlo Maďarsko.

V roce 2003 se uskutečnilo jen osm privatizací – sedm z nich provedly česká vláda a Česká konsolidační agentura a jednu město Praha. Méně transakcí ve veřejném sektoru zaznamenalo loni jen Maďarsko a Slovinsko.

Průměrná hodnota transakce v soukromém sektoru byla v loňském roce 109 milionů USD (25 milionů USD při vyloučení devíti transakcí v hodnotě nad 100 milionů USD). Jde o velmi výrazné zvýšení ve srovnání s rokem 2002, kdy průměrná hodnota transakce činila 27 milionů USD, resp. 6 milionů USD při vyloučení tří transakcí v hodnotě nad 100 miliónů USD. Je to také podstatně více než loňský průměr všech devíti sledovaných zemí: 31 milion USD, resp. osm milionů USD.

Devět transakcí v soukromém sektoru v Česku překročilo v roce 2003 hodnotu 100 miliónů USD a jejich celkový objem dosáhl 3 504 milionů USD. Dvě největší transakce se týkaly Českého Telecomu: šlo o odkup kontrolního 49% podílu v mobilním operátoru Eurotel za 1 050 milionů USD a prodej 23% minoritního podílu v Českém Telecomu za 716 miliónů USD.

Míra zveřejnění ceny transakcí v soukromém sektoru v Česku v loňském roce poklesla na 20 % (ze 30 % v roce 2002), což je nejnižší míra zveřejnění v celém regionu (průměrná míra byla loni 43 %, v roce 2002 to bylo 46 %).

Není překvapením, že hodnota všech privatizací byla zveřejněna. Pouze jednou přesáhla privatizace hodnotu 100 milionů USD, když přední elektrárenská společnost ČEZ koupila za 960 miliónů USD majoritní podíly v osmi distribučních společnostech.

Celkem 67 % transakcí v Česku tvořily tzv. majoritní transakce, tedy akvizice více než 50% podílu. Tento údaj je srovnatelný s 65 % v roce 2002.

Podíl zahraničních investic na celkovém počtu transakcí v ČR vzrostl v roce 2003 na 53 % (86 transakcí) z 34 % (49 transakcí) v roce 2002, což představuje návrat na úroveň roku 2001. Podíl zahraničních investic na celkovém objemu transakcí zato výrazně poklesl, a to kvůli velikosti čistě domácí transakce mezi Českým Telecomem a Eurotelem.


Porovnání českého trhu fúzí a akvizic se zahraničím

Česko zaznamenalo v roce 2003 nejvíce zahraničních investic z Rakouska (13), dále z Německa (11) a Spojených států (9). Nejvíce tak své aktivity na českém trhu oživili investoři z Německa.

Čtyř z osmi privatizačních transakcí se účastnily subjekty z ČR, dvou němečtí a po jedné britští a irští investoři.

České společnosti neprovedly v loňském roce žádnou významnou investici směrem do zahraničí: hodnota pěti transakcí, které směřovaly za hranice ČR, dosáhla pouze 1,9 milionu USD. Nižší celkový objem investic do zahraničí zaznamenaly už jen Slovinsko a Rumunsko. Tento údaj sice může být zkreslen nízkou mírou zveřejnění, ale i tak je výrazně nižší než celkový objem investic do zahraničí uskutečněných podniky v Maďarsku458 milionů USD, což představuje nejvyšší údaj ve sledovaných zemích střední a východní Evropy.
 

Výhled do budoucna

V 2004 očekáváme nárůst počtu fúzí a akvizic v soukromém sektoru, byť v menších hodnotách než v roce 2003. Snad jen konsolidace sektoru finančních služeb by mohla vést k několika objemnějším transakcím.

Pokračující tlak na zvýšení výkonnosti a konkurenceschopnosti podniků na českém trhu povede i nadále k restrukturalizacím a odprodejům vedlejších činností.

Privatizace několika velkých společností, vlastněných stále ještě státem, bude pravděpodobně dokončena až koncem roku 2004 a v roce 2005. Předpokládáme proto, že v krátkodobém výhledu budou privatizace posilovat růst trhu fúzí a akvizic jen v omezené míře. Zdržení privatizačních aktivit je částečně důsledkem celkově nízké míry aktivit na trhu fúzí a akvizic, částečně souvisí s nerozhodností relevantních subjektů v České republice. Schopnost realizovat prodeje Českého Telecomu a Unipetrolu ukáže, zda zde opravdu existuje deklarovaná vůle dokončit privatizaci.

Graf: Podíl jednotlivých průmyslových sektorů na fúzích a akvizicích podle objemu transakcí (ČR, rok 2003)

 

 

Zdroj: Studie PwC "Fúze a akvizice ve střední a východní Evropě 2003"

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY