Průmyslová výroba v Německu se vrátila k růstu

10.09.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Překvapení pro analytiky byl růst průmyslové výroby o 1,3 procenta, všichni totiž očekávali pokles. Ten činil v červnu 0,4 procenta a všeobecně se očekávala stagnace i v červenci.

K růstu se v červenci vrátily rovněž průmyslové zakázky pro německé podniky. Ministerstvo již ve čtvrtek oznámilo, že zakázky se zvýšily o půl procenta po červnovém propadu o 1,6 procenta. Příznivé údaje o průmyslovém sektoru zmírňují obavy z negativních dopadů dluhové krize na německou ekonomiku.

Ve druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Německá centrální banka Bundesbank minulý měsíc upozornila, že dluhová krize v eurozóně zastiňuje vyhlídky německé ekonomiky. Před hrozbou negativních důsledků dluhové krize minulý měsíc varovalo také německé ministerstvo hospodářství. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Dubnová prognóza německé vlády počítá s nárůstem ekonomiky o 0,7 procenta v letošním a o 1,5 procenta v příštím roce. Rozpočtový expert vládní strany CDU Norbert Barthle tento týden nicméně uvedl, že Německo bude moci hovořit o štěstí, pokud tempo růstu v příštím roce dosáhne alespoň jednoho procenta.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita