Reálná mzda v ČR klesla

05.09.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí tohoto roku vzrostla o 546 korun na 24 626 Kč. Celkový růst činil 2,3 procenta, po odečtení inflace došlo k poklesu reálné mzdy o 1,1 procenta.

Ceny rostou výrazně více než platy. Na jedné straně stojí neochota zaměstnavatelů zvyšovat mzdy. Jejich nejistota, jestli vůbec budou mít pro koho prodávat v budoucnu, je brzdí v ochotě zvyšovat mzdy. A na straně druhé stojí vysoké ceny, které brzdí lidi nakupovat,“ upozornil analytik Home Creditu Michal Kozub.

Trh očekával reálný pokles mezd jen o 0,3 procenta. Již tak slabá dynamika mezd se v druhém čtvrtletí dále zhoršila a odpovídá tak slabému výkonu české ekonomiky,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Nejhůře se mzdy vyvíjely ve stavebnictví, kde nominálně klesly meziročně o 2,8 procenta. Na opačném pólu jsou peněžnictví a pojišťovnictví.

Nejvyšší průměrný výdělek v celé zemi je v Praze, kde průměrná hrubá mzda meziročně vzrostla o 258 Kč na 31 716 korun. Naopak nejméně si lidé vydělali již tradičně v Karlovarském kraji, kde průměrný plat činil 21 066 korun. Podle analytiků zaměstnancům naposledy rostla reálná mzda v prvním čtvrtletí 2010.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita