Výrazný nárůst prodeje elektronických čteček

20.08.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prodeje čteček knih i knih v elektronické podobě rychle rostou. Podle údajů internetového srovnávače cen Heureka.cz došlo k nárůstu prodeje v prvním prázdninovém měsíci meziročně o 43 procent.

V prodejích podle něj s velkým náskokem vedou modely Kindle od Amazonu. Zájem je také o čtečky značek Prestigio, Sony nebo PocketBook, ale pozice průkopníka z Amazonu je zatím neotřesitelná.

Celkově nejúspěšnějším knižním žánrem mezi zájemci o e-knihy v češtině patří fantasy a detektivky. Zatímco ve druhém kvartále minulého roku portál prodal 900 e-knih v češtině, letos to ve stejném období bylo již 10.500. Průměrná cena elektronického titulu se v posledních měsících ustálila kolem 150 Kč.

Elektronické knihy se postupně dostávají ke slovu i u nás. V USA již v loňském roce patřilo e-knihám dvacet procent knižního trhu. U nás předpokládáme podobný vývoj v roce 2015, kdy by měly prodeje e-knih tvořit patnáct procent českého knižního trhu, v oblasti beletrie pro dospělé pak polovinu,“ uvedl ředitel společnosti Palmknihy Jiří Vlček.

V nabídce tuzemských elektronických knihkupectví je už několik tisíc titulů. Celkově v loňském roce patřilo e-knihám jen 0,03 procenta českého knižního trhu, letos je to podle Vlčka už jedno procento.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita