České firmy utíkají častěji do daňových rájů

07.08.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V letošním roce odešlo do daňových rájů téměř tři sta českých firem. Důvodem odchodu je kromě finančních úspor také chystané zpřísnění anonymních akcií a neúspěch solárních investorů u Ústavního soudu.

Zájem českých podnikatelů o přesun sídla firmy do daňového ráje v prvním pololetí prudce roste. Letošní rok tak bude zřejmě rekordní za celou dobu, co jsou tyto údaje sledovány. Z daňového ráje tak bylo v pololetí kontrolováno 3,29 procenta z 366.500 firem registrovaných v Česku. K nejatraktivnějším daňovým rájům i nadále patří Nizozemsko, Kypr a Lucembursko.

Největší relativní přírůstek vlastníků českých firem v letošním prvním pololetí zaznamenaly Bahamy o 17 procent, Belize o 13 procent a Seychely o 12 procent, hlavně ale kvůli nižší srovnávací základně. Největší absolutní přírůstek ČEKIA registruje u Spojených států amerických (123 firem), Kypru (79 firem) a Seychel (51).

Na Kypru sídlí například Křetínského EPH, Tykačův Czech Coal, Penta nebo Škoda Industry. V Nizozemsku jsou to skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, firmy miliardáře Karla Komárka i investiční skupina BXR Group (největší akcionář uhelné NWR) Zdeňka Bakaly, majitele vydavatelství Economia, které vydává také HN a provozuje server IHNED.cz.

Zpráva byla převzata z ihned.cz

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT