Spotřebitelský úvěr a odstoupení od smlouvy

25.07.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Zákon o spotřebitelském úvěru chrání spotřebitele v rovině možnosti odstoupit od sjednané smlouvy o spotřebitelském úvěru. Ustanovení, jenž chrání práva spotřebitele a na které se dnes zaměříme. Naše práva a povinnosti dle zákona o spotřebitelském úvěru podruhé.

Legislativa z evropské unie přinesla do českého právního prostředí v zákoně o spotřebitelském úvěru oprávnění spotřebitele odstoupit od sjednané smlouvy ve 14 denní lhůtě. Jeden z hlavních účelů takovéto možnosti spotřebitele můžeme spatřovat ve snaze umožnit spotřebiteli si v této lhůtě uvědomit veškeré náklady a povinnosti s úvěrem spojené a případně si zajistit výhodnější nabídku spotřebitelského úvěru.

Právo spotřebitele na odstoupení

Spotřebiteli zákon o spotřebitelském úvěru uděluje právo odstoupit ve 14 denní lhůtě od uzavření smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr. Spotřebitel není povinen takovéto odstoupení odůvodňovat. Nemá – li spotřebitel k dispozici od věřitele povinné informace vymezené v příloze č. 3 k zákonu o spotřebitelském úvěru, která mimo jiné stanovuje například kontaktní údaje na věřitele, pak se lhůta pro učinění tohoto odstoupení posouvá až na okamžik, kdy budou tyto chybějící informace věřitelem poskytnuty. Již z logiky věci by pro spotřebitele bylo pro úkon odstoupení od smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr příliš složité bez základních informací, kde odstoupení zasílat apod. Můžeme jedině doporučit vyhledat si tuto obsáhlou přílohu na veřejném prostoru a před sjednáváním smlouvy o spotřebitelském úvěru prostudovat.

Písemná forma, aneb co je psáno…

Ústní dohody se v naší společnosti pro právní úkony často nedodržují, ať se nám to líbí nebo ne. Samotné ustanovení v zákoně o spotřebitelském úvěru uvádí povinnost učinit odstoupení od smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr písemnou formou. Ve smlouvě dle již zmíněné přílohy č. 3 zákona o spotřebitelském úvěru musí být uvedeny informace o právu na odstoupení od smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, včetně lhůt a dalších podmínek pro uplatnění tohoto práva. Značnou výhodu pro spotřebitele vymezuje ustanovení zákona, které stanovuje, že lhůta pro toto odstoupení bude zachována, ačkoliv spotřebitel jej odeslal až v poslední den lhůty.

Odstoupení od smlouvy sjednávající spotřebitelský úvěr a nevíte si rady? Konzultujte s právníkem anebo si přečtěte:


Jak zákon káže…

Příloha č. 3 k zákonu o spotřebitelském úvěru

(1) Smlouva, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, musí vždy obsahovat

b) kontaktní údaje smluvních stran, zejména poštovní adresu pro doručování, telefonní číslo, případně adresu pro doručování elektronické pošty,
n) informaci o právu na odstoupení od smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, lhůtě, během níž může být toto právo vykonáno, a dalších podmínkách pro výkon tohoto práva, včetně informace o povinnosti spotřebitele zaplatit čerpanou jistinu a příslušný úrok podle § 11 odst. 3, jakož i o částce úroku splatné za den,

Splatnost pro navrácení jistiny

Spotřebiteli po odstoupení dle výše uvedeného vzniká povinnost zaplatit věřiteli jistinu a to nejpozději do 30 dnů ode dne odeslání odstoupení. Co se týče úhrady úroků, bude spotřebitel povinen k zaplacení úroku pouze za období, kdy byl spotřebitelský úvěr čerpán do dne splacení jistiny, případně nevratné poplatky věřitelem zaplacené orgánům veřejné správy (např. vklad zástavního práva do katastru nemovitostí). Žádné další plnění nemohou být po spotřebiteli požadovány.

Jak zákon káže…

Zákon o spotřebitelském úvěru

§ 11

(1) Spotřebitel může od smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, odstoupit bez uvedení důvodů ve lhůtě 14 dnů ode dne uzavření této smlouvy. V případě, že tato smlouva neobsahuje informace stanovené v § 6 odst. 1, lhůta pro odstoupení neskončí dříve, než 14 dnů poté, kdy věřitel spotřebiteli chybějící informace poskytne.

(2) Od smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, lze odstoupit podle odstavce 1 písemně, a to v souladu s informací uvedenou v této smlouvě o právu na odstoupení. Lhůta pro odstoupení je považována za zachovanou, je-li odstoupení odesláno věřiteli v listinné podobě nebo na jiném trvalém nosiči dat nejpozději v poslední den lhůty.

(3) Došlo-li k odstoupení podle odstavce 1, je spotřebitel povinen věřiteli bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne odeslání odstoupení, zaplatit jistinu. V tomto případě je spotřebitel povinen zaplatit věřiteli úrok ve výši, na kterou by věřiteli vznikl nárok, pokud by k odstoupení od smlouvy nedošlo, a to za období ode dne, kdy byl spotřebitelský úvěr čerpán, do dne, kdy je jistina splacena. V případě odstoupení spotřebitele od této smlouvy nemá věřitel právo požadovat po spotřebiteli žádné další plnění, s výjimkou náhrady nevratných poplatků zaplacených věřitelem orgánům veřejné správy nebo jiným osobám pověřeným výkonem veřejné správy.

(4) Pokud věřitel nebo třetí osoba na základě smlouvy mezi třetí osobou a věřitelem poskytuje doplňkovou službu související se smlouvou, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, okamžikem odstoupení od této smlouvy zaniká i smlouva o doplňkové službě. Věřitel je povinen bez zbytečného odkladu informovat třetí osobu o tom, kdy k odstoupení od smlouvy došlo.

(5) Má-li spotřebitel právo na odstoupení od smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr, podle tohoto zákona, nepoužijí se ustanovení o právu na odstoupení od smlouvy o finančních službách uzavíraných na dálku nebo od smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory.

Spory, které si nepřejeme

Je nutné podotknout, že dané oprávnění k odstoupení dle zákona o spotřebitelském úvěru nabízí spotřebiteli velkou možnost pro jeho jednání a případnou změnu rozhodnutí. Můžeme vytýkat evropské legislativ mnohé, avšak snaha o ochranu slabších smluvních stran v roli spotřebitelů nikoliv. Závěrem, při těchto právních úkonech buďme co nejvíce obezřetní a postupujme pečlivě, abychom se vyhnuli případných zbytečných sporům.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY