Firma Hewlett-Packard se potýká s poklesem zisku o 31 % a chystá se propouštět

25.05.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Největší výrobce počítačů na světě, firma Hewlett-Packard (HP) plánuje v příštích dvou letech propustit 27 000 lidí a ušetřit tím až 3,5 miliard dolarů (71 miliard korun) ročně.

Propouštění se odehraje převážnou většinou formou předčasných odchodů do důchodu a od roku 2014, kdy by měl být plán dokončen, bude firmě přinášet tři až 3,5 miliardy dolarů na úsporách. „Je to absolutně nezbytné pro dlouhodobé zdraví této firmy,“ uvedla ke středeční zprávě generální ředitelka HP Meg Whitmanová.

Čistý zisk za poslední čtvrtletí klesl na 1,6 miliardy dolarů ze 2,3 miliardy USD o rok dříve. Tržby se snížily na 30,7 miliardy USD. Provozní zisk na akcii dosáhl 98 centů a o sedm centů překonal průměrný odhad analytiků dotázaných agenturou Thomson Reuters.

Whitmanová, která do čela HP nastoupila loni v září, aby nastolila obrat v nepříznivém trendu, má v plánu využít úspor ke zvýšení výdajů na výzkum a vývoj, zejména v divizi tiskáren a osobních počítačů. Ještě v tomto roce chce firma uvést na trh své nové počítačové tablety, určené jak běžným zákazníkům, tak firmám. Bude to už druhý pokus HP o vstup na lukrativní trh tabletů poté, co firma loni zrušila výrobu produktu TouchPad jen sedm týdnů od jeho uvedení na trh.

Zpráva byla převzta z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT