Nový výpovědní důvod v letošním roce

24.04.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Velkou novelou zákoníku práce přibyl v letošním roce nový výpovědní důvod ve spojitosti s porušením režimu dočasně práce neschopného zaměstnance. Společně se pojďme podívat na obsah, vymezení a hranice tohoto nového ustanovení. Open in Google Docs Viewer Open link in new tab Open link in new window Open link in new incognito window Download file Copy link address Edit PDF File on PDFescape.com

Do konce roku 2011 platilo ustanovení zákoníku práce, jenž zaměstnavateli neumožňovalo dát výpověď zaměstnanci, který se nacházel v režimu „dočasně práce neschopného pojištěnce.“

Od letošního roku zaměstnanec, který v době prvních 21 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti nebude dodržovat stanovený režim ve smyslu povinnosti zdržovat se v místě pobytu, včetně dodržování doby a rozsahu povolených vycházek dle léčebného režimu, může očekávat výpověď nebo další postih, jak si uvedeme níže.

Právo na kontrolu a informace

Zaměstnavatel má oprávnění k zajištění informací od ošetřujícího lékaře pro účely kontroly výše uvedeného. Zaměstnanec má stanovenou povinnost umožnit zaměstnavateli kontrolu dodržování stanoveného režimu. Provinění zaměstnance se hodnotí z hlediska prvních 21 dní pracovní neschopnosti s ohledem na stav věci, kdy v této době vyplácí zaměstnavatel zaměstnanci náhradu mzdy.

Pro případ porušení povinnosti zaměstnancem je zaměstnavatel povinen vyhotovit kontrolní záznam o kontrole s uvedením skutečností, které znamenají porušení tohoto režimu. Stejnopis záznamu o kontrole se doručuje zaměstnanci, ošetřujícímu lékaři a okresní správě sociálního zabezpečí.

Jiné povinnosti zaměstnanců

Zaměstnanci jsou v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti povinni dodržovat stanovený režim dočasně práce neschopného pojištěnce, pokud jde o povinnost zdržovat se v době dočasné pracovní neschopnosti v místě pobytu a dodržovat dobu a rozsah povolených vycházek podle zákona o nemocenském pojištění. 

Jak zákon káže…

Zákoník práce

Výpověď daná zaměstnavatelem

 § 52

h) poruší-li zaměstnanec zvlášť hrubým způsobem jinou povinnost zaměstnance stanovenou v § 301a.

§ 301a

Následky porušení

Na základě porušení zákonné povinnosti zaměstnancem může zaměstnavatel s ohledem na okolnosti snížit nebo neposkytnout náhradu mzdy nebo platu. Pokud se zaměstnavatel rozhodne pro tuto variantu snížení mzdy nebo platu, zákon v tomto případě poté nepřipouští udělení výpovědi pro porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce. Zaměstnavatel je tedy oprávněn buď neposkytnou, či snížit mzdu anebo dát zaměstnanci výpověď pro toto porušení. Kombinace se nepřipouští.

Jak zákon káže...

Zákoník práce

 § 192

(5) Porušil-li zaměstnanec v období prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v období prvních 21 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti povinnosti uvedené v odstavci 6 větě první, které jsou součástí režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, může zaměstnavatel se zřetelem na závažnost porušení těchto povinností náhradu mzdy nebo platu snížit nebo neposkytnout. Náhrada mzdy nebo platu nesmí být snížena nebo neposkytnuta, jestliže byla pro totéž porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce dána zaměstnanci výpověď podle § 52 písm. h).

§ 57

(1) Pro porušení jiné povinnosti zaměstnance stanovené v § 301a zvlášť hrubým způsobem [§ 52 písm. h)] může dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď pouze do 1 měsíce ode dne, kdy se o tomto důvodu k výpovědi dověděl, nejpozději však do 1 roku ode dne, kdy takový důvod k výpovědi vznikl.

(2) Stane-li se v průběhu 1 měsíce podle odstavce 1 jednání zaměstnance, v němž lze spatřovat porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, předmětem šetření jiného orgánu, je možné dát výpověď ještě do 1 měsíce ode dne, kdy se zaměstnavatel dověděl o výsledku tohoto šetření.

Lhůta k výpovědi

Výpověď je zaměstnavatel oprávněn udělat ve lhůtě 1 měsíce, kdy se o důvodu k výpovědi dozvěděl. Nejpozději však do jednoho roku ode dne vzniku důvodu pro udělení výpovědi. Výpověď není přípustná pro tento důvod v případě těhotné zaměstnankyně, zaměstnankyně na mateřské dovolené nebo zaměstnance čerpající rodičovskou dovolenou.

Otázku, jak se bude posuzovat zákonná formule „zvlášť hrubým způsobem“ bude nejspíše ze strany soudů posuzováno v širších souvislostech na základě skutkových okolností. Samozřejmě opakování takového přestupku a intenzita porušení bude hrát svou roli.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY