Jeden litr vína bude zdaněn 10 koruny

11.04.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Daň deset korun za jeden litr vína navrhuje vláda. Výjimky by měli dostat drobní vinaři, těch by se daň z vína netýkala.

V současné době platí nulová sazba daně z tzv. tichého (neperlivého) vína. Vláda navrhuje daň deset Kč na litr vína. Zároveň by ale od daně měla být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500.000 hektolitrů, tedy asi 25 procent celkové produkce. „To znamená, že 25 až 30 procent domácí produkce zdaněno nebude, nicméně ten zbytek by zdaněn být měl z hlediska rovných podmínek pro všechny,“ uvedl Kalousek.

Máme zájem drobné producenty vína ochránit a nezatížit touto daní. Většina vína je z dovozu tak, nevidíme důvod je nezdanit,“ uvedl k tomu premiér Petr Nečas.

Nejvíce se navíc podle Kalouska do ČR dováží krabicová vína, která nemají podle něj s vínem nic společného. „Největší spotřeba není u těch, co si chtějí pochutnat na dobrém vínu, ale u těch co chtějí opici za nejmenší cenu. Když porovnám tři krabice vína a deset tuzemských výčepních piv, tak vítězí to tzv. dovozové víno“ uvedl ministr.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT