Facebook koupí za miliardu dolarů Instagram

09.04.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Firma, která provozuje největší sociální síť na světě, se rozhodla koupit společnost Instagram, jenž vyvíjí aplikaci pro sdílení fotografií. Pro Facebook je to největší akvizice v historii firmy.

Pro Facebook je to klíčový milník, protože je to vůbec poprvé, co jsme získali produkt a společnost, která má tolik uživatelů,“ sdělil na svém blogu spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Zpráva je o to překvapivější, že se firma k akvizici odhodlala jen krátce před plánovaným vstupem na burzu. Facebook převezme i celý tým vývojářů Instagramu.

Instagram slouží ke sdílení fotografií pořízených inteligentními mobily, ale možné je na ně stahovat, byť pracněji, i obrázky pořízené z digitálního fotoaparátu. Instagram existuje teprve od ledna 2011, stihl už ale získat kolem 30 milionů uživatelů.

Facebook hodlá zaplatit jednak hotově, jednak svými akciemi, které by měl co nevidět v rámci IPO vydat. Získat chce minimálně pět miliard dolarů (asi 94 miliard Kč). Vstup firmy na burzu bude z hlediska akciových trhů patrně nejsledovanější událostí letošního roku.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita