SJM aneb když si manželé nerozumí

27.03.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Jak postupovat v případě, že Váš manžel nebo manželka začal podnikat formou neomezeného ručení v některé společnosti? Existují i jiné závažné důvody, které ochrání Váš rodinný majetek před jednáním druhé strany?

Pro případ, kdy dojde na situaci v manželství, že jeden z manželů získal oprávnění k podnikatelské činnosti nebo se stal neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti, může soud na návrh jednoho z manželů zúžit společné jmění manželů až na věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti. Neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti se rozumí především společník ve veřejné obchodní společnosti nebo komplementář v komanditní společnosti. Okolnosti, které jednoho z manželů mohou přivést k soudní úpravě společného jmění manželů formou zúžení, budou vážné. Nejspíše selžou pokusy o domluvy s protějškem, jenž vidinou velkého zisku bude riskovat veškerý společný majetek. Dalšími případy bude neochota přistoupit na zúžení nebo rozšíření společného jmění manželů formou notářského zápisu.

Úmyslem zákonodárce umožňující v těchto případech zúžit společné jmění manželů bylo ochránit před rizikovými podnikatelskými aktivitami druhého z manželů, jenž se na podnikatelské činnosti nepodílí.

Příloha: Jak zákon káže…

  • Občanský zákoník
     
     § 143
     (1) Společné jmění manželů tvoří

 b) závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého

  • Občanský soudní řád

§ 262a

 (1) Výkon rozhodnutí na majetek patřící do společného jmění manželů lze nařídit také tehdy, jde-li o vydobytí závazku, který vznikl za trvání manželství jen jednomu z manželů…

Nebo raději závažné důvody?

Zákon umožňuje využití zúžení společného jmění manželů soudem až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti taktéž v případech, kdy budou prokázány závažné důvody na návrh jednoho z manželů. Co konkrétně si pod touto situací představit? Manžel nebo manželka se začnou bezdůvodně a nad míru zadlužovat. Alkoholismus na základě kterého dochází k systematickému zatěžování a utrácení majetku rodiny. Gamblerství, narkomanie apod.

Téměř každý z nás zná alespoň z doslechu někoho z okolí, kdy se potýká s problematickým manželem nebo manželkou, který rozprodává společný majetek z důvodu alkoholismu. Zatěžování majetku dluhy i přes protest druhé polovičky je v současné době taktéž velkým problémem.

Příloha: Jak zákon káže 2

  • Občanský zákoník

§ 148
 (1) Soud může ze závažných důvodů na návrh některého z manželů zúžit společné jmění manželů až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti.

 (2) Na návrh některého z manželů soud zúží společné jmění manželů až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti v případě, že jeden z manželů získal oprávnění k podnikatelské činnosti nebo se stal neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti.

 (3) Je-li podnikatelská činnost po rozhodnutí soudu podle odstavce 2 vykonávána podnikatelem společně nebo za pomoci manžela, který není podnikatelem, rozdělí se mezi ně příjmy z podnikání v poměru stanoveném písemnou smlouvou; nebyla-li taková smlouva uzavřena, rozdělí se příjmy rovným dílem.

 (4) Jestliže o společném jmění manželů bylo rozhodnuto podle odstavce 1 nebo 2, může být rozšířeno do předchozího rozsahu jen rozhodnutím soudu vydaným na návrh jednoho z manželů

Když se porozumění navrátí

Jakmile se situace v rodině opět uklidní nebo riziko podnikání odpadne, může se jeden z manželů opět na návrh rozhodnout pro navrácení společného jmění manželů do původní podoby. Tento návrh musí schválit soud.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY