OECD: Nejvíce lidí podniká v Turecku

27.02.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Samostatně podnikat nebo být zaměstnanec? To je otázka, na kterou si musí odpovědět občané ve všech vyspělých zemích světa. Pro domácí ekonomiku je samozřejmě přínosné, když jsou podmínky k podnikání co nejlepší. Česko patří mezi země, kde nejvíce stoupá počet OSVČ.

Za rok 2010 se počet OSVČ v zemích OECD pohyboval od 6,5 % v Lucembursku po 39,1 % v Turecku. V posledních 10 letech nejvíce stoupl počet OSVČ v Česku, Nizozemí, Slovensku a Velké Británii. Dobré legislativní podmínky pro založení společnosti s ručením omezeným snižují počet drobných OSVČ. V USA, Německu nebo Austrálii je tak méně OSVČ. Současně mnohem více společností s ručením omezeným. Podnikatelé zakládají společnost s ručením omezeným a stávají se jednateli společnosti. Ve většině zemí se potom příjem jednatelů společnosti s ručením omezeným zdaňuje obdobně jako u zaměstnanců.

Když založit s. r. o. není problém

V zemích, kde jsou nízké náklady (minimální kapitál + povinné poplatky) na založení s. r. o. a kde není administrativa se založením s. r. o. složitá, tam i drobní podnikatelé rádi založí s. r. o. Vysoké finanční náklady je od tohoto kroku odrazují. Výhody společnosti s ručením omezeným jsou přitom zřejmé. Hlavní výhodou založení s. r. o. je oddělení soukromého majetku od firemního. Zavedenou společnost lze dobře prodat. Možnosti získat novou větší zakázku má společnost větší než individuální podnikatel. Např. v USA, Velké Británii, Kanadě či Austrálii není zákonem definován požadavek na výši základního jmění u s. r. o. V Německu lze s. r. o. založit na jedno euro.

Proč být OSVČ?

Život zaměstnanců a OSVČ je zcela rozdílný. Každý den se odvíjí zcela jinak. Proto určitě není od věci vyzkoušet obě varianty a vybrat si tu, která lépe vyhovuje našim vlastnostem a chrakteristikám. Každý má právo volby. Na to je potřeba pamatovat a při porovnávání důchodových podmínek, zdanění, pracovních podmínek a dalších aspektů si nestěžovat na druhou kategorii. Každá varianta má své pro a proti. Proto je dobré maximalizovat výhody vzhledem k naší povaze a životnímu postoji.

  • Touha nebýt na nikom závislý. Možnost prosadit své plány, vize a nápady. Svoboda v oblasti vytíčení pracovního času a péče o rodinu. Nebo šance, jak mít vlastní příjem, když nelze v zaměstnání uplatnění. To vše jsou důvody, proč být OSVČ.

Začátkem může být vedlejší činnost

V Česku jsou velmi dobré podmínky pro výkon samostatné vedlejší činnosti na vedlejší činnost. To je ideální cesta, jak začít. Pomalu rozjet vlastní samostatnou výdělečnou činnost při zaměstnání. První měsíce jsou velmi časově náročné. Alespoň však zjistíme, zdali nás samostatná výdělečná činnost ze začátku alespoň „uživí“. Když vidíme, že samostatná výdělečná činnost „šlape“, tak se lehce může stát naším hlavním zdrojem příjmu. Jaké výhody nabízí vedlejší činnost?

  • Především máme i v prvních měsících, kdy se naše činnost rozjíždí příjem ze zaměstnání. První peníze začínají přicházet později. Je zde menší riziko, že zapadneme do neřízených úvěrů na rozjezd podnikání.
  • Nemusíme platit zálohy v minimální výši na zdravotním a sociálním pojištění. Zisk v prvním roce může být nízký nebo nulový. Při hlavní činnosti bychom museli i při ztrátě platit každý měsíc v roce 2012 na zdravotním pojištění 1 697 Kč a na sociálním pojištění 1 836 Kč. Sociální i zdravotní pojištění se doplatí dle skutečného zisku. U sociálního pojištění se při vedlejčí činnosti neplatí pojistné do zisku 60 329 Kč za rok 2012.

Tabulka: Počet OSVČ v zemích OECD  (na celkovém počtu pracujících, za rok 2010)

Země
Počet OSVČ
(v %)
Turecko 39,1
Řecko 35,5
Mexiko 34,3
Korea 28,8
Chile 26,5
Itálie 25,5
Portugalsko 22,9
Polsko 22,8
Nový Zéland 18,3
Česko 17,8
Irsko 17,4
Slovinsko 17,3
Španělsko 16,9
OECD 16,8
Slovensko 16,0
Belgie 14,4
Velká Británie 13,9
Rakousko
13,8
Finsko
13,5
Izrael 12,8
Island 12,6
Nizozemí
12,4
Maďarsko 12,3
Japonsko 12,3
Austrálie 11,6
Německo 11,6
Švýcarsko 11,2
Švédsko 10,9
Kanada 9,2
Francie 9,1
Dánsko 8,8
Estonsko 8,3
Norsko 7,7
USA 7,0
Lucembursko 6,5

Pramen: OECD, OECD Factbook 2012, Economic, Environmental and Social Statistics


Autor článku

Petr Gola

Petr Gola