Jak se vypořádat s vadným zbožím (díl II.)

09.02.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Rozumět zákonům je složité. Sejdou-li se dva právníci, máme tři právní názory. Oblast odpovědnosti za vady patří v občanském zákoníku k delším paragrafovým pasážím a v následujících řádcích se pokusíme dále přiblížit institut uplatnění nároků z vad zakoupeného zboží.

V předešlém článku jsme si popsali oprávnění kupujícího v případech odstranitelných vad. Pro situaci neodstranitelné vady, která brání, aby kupující mohl věc řádně používat, má právo na výměnu věci nebo odstoupení od smlouvy (kdy kupující má právo na vrácení ceny).

Pro případ odstranitelné vady, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady po opravě nebo pro větší počet vad řádně věc používat, má kupující taktéž právo na výměnu věci, nebo odstoupení od smlouvy.

Neodbornost a ztráta záruky

Neodborná montáž, nebo neodborné uvedení věci do provozu bude považováno za vadu věci s výše uvedenými právy, pokud montáž nebo uvedení do provozu prodávajícím nebo pověřenou osobou prodávajícím se sjednáním montáže nebo uvedení do provozu v kupní smlouvě. Totéž platí, kdy kupující provede montáž nebo uvedení věci do provozu se vznikem vady z důvodu nesprávných pokynů uvedených v návodu k montáži, či uvedení věci do provozu.

Přiměřená sleva za použitou věc?

Koupě použité věci, nebo prodávané za nižší cenu? Vyskytne – li se vada, za kterou prodávající odpovídá, má kupující namísto práva na výměnu zboží, právo na přiměřenou slevu.

Prodávající často argumentují, že výrobek byl prodán jakožto použitý, tudíž nemáte právo na jakékoliv odstranění vady, nenechte se nesprávnými tvrzeními kupujícího zmást a požadujte to, na co máte nárok.

Uplatnění odpovědnosti za vady

Uplatnění svých práv z odpovědnosti za vady výrobku probíhají u subjektu, u kterého byl výrobek zakoupen. Určuje – li záruční list taktéž jiného podnikatele pro opravu věci, který je v místě prodávajícího nebo pro nás jakožto kupujícího bližším, uplatní se právo na opravu u podnikatele u tohoto podnikatele.

Problematika vad zakoupené věci a následné uplatňování svých práv je velice složitým institutem, kdy se autor pokouší nastínit základní oprávnění a principy pro odpovědnost prodávajícího za vady prodaného zboží. V následujícím článku uzavřeme problematiku dalším bližším zkoumáním záruční doby a doby pro uplatnění práva z odpovědnosti za vady.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY