Čeští fyzici zrychlí americké ponorky

02.02.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Fyzici z Čech dostali za úkol zdokonalit jaderné reaktory pro námořnictvo USA. Výsledky jejich zkoumání budou použity v letadlových lodích a v ponorkách na jaderný pohon. Možné je i jejich použití v jaderných elektrárnách.

Pracujeme na rovnicích, s jejichž pomocí bude možné lépe počítat pohyb neutronů v jaderném reaktoru. Naším cílem je, aby výpočty, které nyní trvají týdny, se daly uskutečnit během pár minut,“ přibližuje fyzik Radek Škoda, jenž projekt s americkou stranou dojednával. Jejich zjištění budou mít značný význam pro pohon reaktorů - umožní, aby se staly výkonnější, úspornější a produkovaly méně škodlivé radiace.

Grant ve výši devíti milionů korun získali od Američanů vědci z plzeňské Západočeské univerzity a spolupracovat s nimi bude i pražské ČVUT. Je to úplně první kontrakt pro českou jadernou fyziku od americké vlády. A není vůbec náhoda, že přichází právě nyní, kdy se jedná o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. O zakázku má eminentní zájem i americká společnost Westinghouse. „Je logické, že zrovna v době tendru na Temelín se Američané snaží prohlubovat spolupráci na poli jaderné fyziky, a nikoli třeba při výzkumu leteckých motorů,“ říká Škoda.

Zpráva byla převzata z ihned.cz

Autor článku

Firemni aktualita