Tolling a mezanin - klíč k novým příležitostem?

26.01.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nejen evropské, ale i české firmy začínají zjišťovat, jak se s nelehkým obdobím vypořádat. Byznysová kritéria nabývají exponenciální měrou na důležitosti a způsoby adekvátní reakce na dramatické pohyby ekonomických ukazatelů jsou vyvažovány zlatem nebo barely ropy.

Jak ukázal nedávný průzkum banky HSBC, každý čtvrtý evropský podnik míří na nové trhy. Je zřejmé, že ani otřesy trhu nebrání expanzi a prozíraví manažeři hledají ty nejvhodnější způsoby, jak firmu znovu nakopnout a postavit se čelem přicházejícímu dalšímu kolu krize. I když jedná se opravdu jen o další vlnu otřesů globální ekonomiky, které začaly před třemi roky v USA? Nebo jde o součást přeměny ekonomických mantinelů, jež se projevuje také v Evropě? Názory se různí, nicméně pro podniky, které se musí opět leckdy rvát o svou vlastní existenci, to není podstatné.

Nejen evropské, ale i české firmy začínají zjišťovat, jak se s nelehkým obdobím vypořádat. Byznysová kritéria nabývají exponenciální měrou na důležitosti a způsoby adekvátní reakce na dramatické pohyby ekonomických ukazatelů jsou vyvažovány zlatem nebo barely ropy. Společnosti, které se dokáží rychle adaptovat na měnící se podmínky, mohou nejen nesnadné období překlenout, ale dokonce na něm profitovat a získat tak konkurenční výhodu do příštích let.

Princip tollingu

V tomto ohledu patří mezi efektivní finanční nástroje tollingové a mezaninové financování. Princip prvního z uvedených spočívá ve využití úvěru nikoli přímo výrobcem, ale tollingovou společností. Ta z něj pořizuje materiál a platí spotřebu energie nutnou pro provoz podniku. Výrobce jí za to výměnou dodává své produkty, které tollingová společnost posléze prodává na svůj účet odběratelům. Přínos tollingu jako záchranného kapitálu je jednoznačný. Konkrétním příkladem z naší praxe je společnost zabývající se výrobou strojů.

Hrozba úpadku, chybějící prostředky, ale existující zájemce o koupi hotových strojů – to jsou výchozí parametry. Zakázka, stejně jako další fungování firmy jsou ohroženy. Včasným zásahem v podobě optimálně nastaveného tollingu je kritická situace odvrácena a společnost může pokračovat ve výrobě. Odběratel získává stroje ve sjednaném termínu a sám výrobce se dostává do standardního režimu fungování. Tollingové financování je tedy možné využít jak pro výrobu konkrétních produktů, tak i pro realizaci nových projektů. Výhodou je, že výrobce, který má zajištěn odbyt, o zakázku nepřijde, i když není v první fázi schopen výrobu financovat. Společnost má díky tomu možnost, jak si udržet nenarušené vztahy se svými odběrateli a připravit si půdu pro nové zakázky.

Mezaninové financování nejlépe využijí firmy při expanzi

Oproti tomu mezaninové financování nejlépe využijí firmy při expanzi. V době, kdy v bankovním sektoru nepanuje zdaleka takový optimismus jako dříve, je mnohem těžší získat úvěr například na financování expanze společnosti. V takovém případě může mezaninový investor oproti zástavě obchodních podílů poskytnout společnosti chybějící prostředky, jestliže jí nestačí vlastní finance v kombinaci s úvěrem od banky. Jak takové financování funguje v praxi? Banka může půjčit na expanzi polovinu potřebných financí, investor disponuje pouze omezenými vlastními zdroji a zbývající část financuje mezaninový investor. Mezaninové financování se může stát efektivním nástrojem ke, krizovou dobou zvýhodněným, nákupům podniků, expanzi firmy.

Období nejistoty by rozhodně nemělo znamenat, že by se firmy měly držet zpátky a přešlapovat na jednom místě. Naopak je vhodné investovat do dalšího rozvoje nebo se pustit do hledání nových trhů. S dobře zvoleným financováním mohou firmy využít ekonomických otřesů k nastartování nových projektů, které jí přinesou nejen výrazný náskok před konkurencí, ale především další rozvoj vlastních podnikatelských aktivit.

Autor působí jako ředitel finančních služeb NATLAND Group

Autor článku

Jan Velička

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT