Co přináší rok 2012 pro OSVČ?

02.01.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Letošní rok přináší osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) řadu legislativních změn.

Zvyšují se minimální platby pro sociální a zdravotní pojištění. Prodlužují se promlčecí lhůty. Nebo se zvyšují sankce dle zákona o zaměstnanosti. Na co se mohou v letošním roce „těšit“ OSVČ?

Pojistné se „prodražuje“

Všechny OSVČ, i když jsou ve ztrátě, musí platit alespoň minimální sazby na sociálním a zdravotním pojištění. Minimální sazby musí každý měsíc platit i OSVČ, které začnou v letošním roce vykonávat samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní zdroj příjmů. Právě minimální sazby se pro rok 2012 zvyšují:

Zdravotní pojištění na 1 697 Kč (v roce 2011 to bylo 1 670 Kč)

Sociální pojištění na 1 836 Kč (v roce 2011 to bylo 1 807 Kč).

Jak je to při vedlejší činnosti?

Každoročně stoupá počet zaměstnanců, kteří si samostatnou výdělečnou činností pouze přivydělávají. Pro tyto občany platí při odvodu zdravotního a sociálního pojištění zvýhodněný režim, protože sociální a zdravotní pojištění odvádějí již ze zaměstnání. Nemusí tedy dodržet minimální vyměřovací základ.

Na zdravotním pojištění nemusí během roku odvádět zálohy a zdravotní pojištění doplatí jednorázově po odevzdání přehledu o příjmech a výdajích dle skutečně dosaženého zisku.

Na sociálním pojištění nemusí odvést ničeho, pokud jejich zisk za rok 2012 nepřekročí 60 329 Kč. Při překročení hranice se již zálohy platí. Minimální záloha, při překročení hranice, v roce 2012 je tedy 735 Kč.

Minimální platba nemocenské 115 Kč

Nemocenské pojištění je pro OSVČ dobrovolné. Vzhledem k tomu, že na nemocenské dávky OSVČ dosáhnou až od 22. dne nemoci, počet OSVČ hradících si dobrovolné nemocenské dávky klesá. Často si však dobrovolné nemocenské pojištění hradí podnikatelky, které plánují založit rodinu, aby jim vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou). Dobrovolné nemocenské pojištění se platí ze stejného vyměřovacího základu jako důchodové pojištění. Platit vyšší dobrovolné nemocenské pojištění se nevyplatí, protože vyšší odvody na důchodovém pojištění „smažou“ finanční výhodu z vyšší nemocenské nebo mateřské. Dobrovolné nemocenské pojištění činí 2,3 % z vyměřovacího základu shodného pro platbu důchodového pojištění. Pro rok 2012 je minimálním vyměřovacím základem 5 000 Kč, což odpovídá minimální platbě nemocenského pojištění 115 Kč měsíčně.

Promlčecí lhůty jsou desetileté

U pojistného se prodlužuje promlčecí lhůta u zdravotního pojištění z pěti let na deset let. U sociálního i zdravotního pojištění je nyní promlčecí lhůta desetiletá. Přičemž běží zvlášť pro předepsání dlužného pojistného a zvlášť pro vymáhání dlužného pojistného. Spoléhat na promlčení neuhrazení zdravotního a sociálního pojištění je nerozumné.

Sankce za nelegální práce se zvyšují

Zaměstnávat někoho „na černo“ se zaměstnavateli (ať už právnické osobě nebo OSVČ) nevyplácí. V příštím roce ještě více. Kontrolní činnost pověřených orgánů každoročně zesiluje. Pro rok 2012 se zvyšují sankce. Kontrolu nelegálního zaměstnávání provádí nejenom zaměstnanci úřadů práce, ale také zaměstnanci Státního úřadu inspekce práce, celní úřady nebo České správy sociálního zabezpečení. V roce 2011 mohl objednavatel dostat pokutu 5 mil. Kč, v roce 2012 dokonce 10 mil. Kč. Přičemž minimální pokuta je 250 tisíc Kč.

Pozor na dohody o provedení práce

Na jednu stranu je pro OSVČ zaměstnavatele příjemné, že stoupl počet hodin, na který pro ně během roku může zaměstnanec pracovat ze 150 na 300. Na druhou stranu se však i z dohody v některých případech bude odvádět pojistné. Úspora na pojistném (34 % z odměny) je hlavní výhodou dohody pro zaměstnavatele. V případě, že měsíční odměna z dohody o provedení práce překročí 10 000 Kč, tak se již z odměny odvádí sociální i zdravotní pojištění. V těchto případech by nedošlo k úspoře na pojistném, což je hlavní výhoda dohody o provedení práce. Na to je potřeba pamatovat. Stejně tak na to, že v písemném vyhotovení dohody o provedení práce musí být vyznačena i doba, na kterou se dohoda o provedení práce uzavírá.

Nižší odstupné

Zákoník práce přináší změny, které se dotknou i OSVČ-zaměstnavatelů. Mimo uvedené opatření u dohod o provedení práce se týká např. i odstupného, úpravy přesčasů nebo práce v noci. Pro zaměstnavatele se jedná o příznivé změny. Např. odstupné je nyní odstupňováno od jednoho do tří měsíců. Zaměstnanci, kteří odpracují pro zaměstnavatele méně, než rok mají nárok na měsíční odstupné. Při odpracování roku až dvou je dvouměsíční odstupné. Teprve zaměstnanci, kteří odpracují více, než dva roky budou mít nárok na tříměsíční odstupné.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT