MPO prodloužilo termín k CzechAcceleratoru 2011 – 2014

09.11.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Do projektu agentury CzechInvest se firmy mohou přihlašovat do letošního 14. listopadu.

Západní nebo východní pobřeží USA, Singapur, Izrael a Švýcarsko – to jsou destinace, které se díky agentuře CzechInvest a Ministerstvu průmyslu a obchodu otevírají malým a středním technologickým firmám z České republiky. Přihlašovat se mohou do pondělí 14. listopadu 2011, odcestovat do zvolené destinace od 1. ledna 2012. Projekt CzechAccelerator 2011 – 2014 je financovaný z programu Poradenství, který je součástí Operačního programu Podnikání a inovace.

CzechAccelerator pomáhá nadějným, inovativním českým firmám, které chtějí najít zahraničního partnera pro své podnikání ať už přímo jako investora nebo jako technologického partnera,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: „CzechAccelerator tak přímo pomáhá naplňovat cíle naší nedávno schválené Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, s jejíž pomocí chceme v České republice vybudovat moderní, inovacemi poháněnou ekonomiku."

Účast v projektu je vhodná především pro firmy, které podnikají v oboru informačních a telekomunikačních technologií nebo v přírodovědných oborech, jako jsou třeba biotechnologie, čisté technologie nebo nanotechnologie,“ upřesňuje ředitel sekce EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Petr Očko. „Po úspěchu pilotní části projektu v Silicon Valley teď díky financím z Evropské unie můžeme mladým inovačním firmám nabídnout výběr hned z pěti lokalit."

Úspěšní žadatelé o účast v CzechAcceleratoru 2011 – 2014 získají především bezplatný pronájem kancelářských prostor a služeb, který jim usnadní přístup k potenciálním strategickým partnerům a špičkovým poradcům. Budou mít také možnost účastnit se pravidelných networkingových akcí s investory a dalšími lidmi, kteří jim mohou pomoci s rozvojem podnikání,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a dodává: „Po celou dobu jim samozřejmě budou plně k dispozici specialisté agentury CzechInvest.

Hlavní podmínkou účasti v CzechAcceleratoru je inovativní produkt, se kterým má firma šanci uspět na globálním trhu. Rozhodujícím kritériem pro výběr účastníků CzechAcceleratoru 2011 – 2014 bude tedy potenciál, technická vyspělost a atraktivita produktu. Odborná komise bude hodnotit i kvalitu manažerského vedení firmy a podnikatelský plán. Zájemce o účast si může sám zvolit destinaci, ve které by chtěl působit. Vzhledem k podmínkám programu je nutné konečný produkt realizovat mimo Prahu. Pro přihlášení do CzechAcceleratoru stačí vyplnit jednoduchou přihlášku, která je ke stažení na internetových stránkách www.czechaccelerator.cz.

Jednotlivé destinace se zaměřují na různé obory:

  • USA - západní pobřeží: Zde najdou uplatnění především firmy se zaměřením na IT, life sciences a nanotechnologie. CzechAccelerator se nachází v Silicon Valley, kde je největší světová koncentrace venture kapitálových fondů a know-how v oblasti IT. Svá sídla nebo klíčová vývojová centra mají v této oblasti i nejvýznamnější IT firmy světa jako Google, Sun Microsystems, Oracle nebo Microsoft. CzechAccelerator je umístěn v US Market Access Center (http://www.usmarketaccess.com).
  • USA - východní pobřeží: Tato oblast je vhodná zejména pro firmy specializované na biotechnologie, life sciences, zdravotnickou techniku a čisté technologie. V Bostonu mají tradici především biotechnologie. České firmy zde mohou využít odborné know-how a rozsáhlou
    síť potencionálních partnerů. CzechAccelerator je umístěn v MassGlobal Partners (http://www.massglobalpartners.com).
  • Singapur: CzechAccelerator v této oblasti bude především pro firmy z oblastí ICT, biotechnologií a life sciences. Výhodou Singapuru je to, že zde působí řada fondů rizikového kapitálu. CzechAccelerator se připravuje.
  • Izrael: Uplatnění zde najdou především firmy se zaměřením na ICT, biotechnologie, life sciences a čisté technologie. CzechAccelerator se připravuje.
  • Švýcarsko: Pobyt v této zemi by měl pomoci firmám z oblastí biotechnologií, life sciences, čistých technologií a přesného strojírenství. CzechAccelerator se připravuje.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT