Neúspěch u přijímaček: Co dál, studente?

14.10.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Zaměstnání, úřad práce, cesta do ciziny, přípravné kurzy, jazyková škola - co lze letos dělat při nepřijetí na školu?

Snaha dostat se na vysokou školu vám letos nevyšla? Stále existuje spousta možností. Ztracený rok nemusí být vůbec „ztracený“.

Snaha dostat se na vysokou školu vám letos nevyšla? Stále existuje škála možností, jak dále pokračovat ve studiu a mít od státu placené zákonné pojištění, ale i jak ze situace vyjít velmi dobře a „volnější“ rok využít k dokonalé přípravě na další vzdělání nebo vybrané zaměstnání. Pokud tedy nechcete vstoupit do armády nebo zkusit další z některých „horších“ variant níže. Přesto každá z nich má své pro a proti.


Nástup do zaměstnání? Můžete, ale…


Najít práci není v dnešní době snadné a pro čerstvého absolventa to platí dvojnásob. Pokud se mu to poštěstí, jedině dobře. Stane se ekonomicky soběstačným, nezanedbatelnou výhodu představuje i získání pracovní praxe. Za velké mínus lze v případě opětovné snahy o studium na VŠ považovat „vypadnutí z role“ studenta, čímž se pravděpodobnost úspěšnosti přijetí na vysokou školu snižuje


Úřad práce? Laciné řešení, které moc nepomůže


Varianta jít „na pracák“ se nabízí. Ztělesňuje jisté a pohodlné řešení sociální situace. Pro duch mladého člověka je to však představa poměrně frustrující, protože nic prakticky neřeší, úřad práce opravdu jen výjimečně umístí absolventa na pracovním trhu. A výhoda, že máme čas na učení doma, se stává spíš nevýhodou – člověk je od přírody líný. Přinutili byste se sami doma se pravidelně učit?


Cesta do ciziny? Dá se…


Vyjet poznávat svět představuje pro mladého člověka skutečné lákadlo. Zdokonalit se v jazyce je fajn, ledaskde v zahraničí se dají vydělat i slušné peníze. Klíčové je nepodcenit pozdní návrat a přípravu spojenou s přijímacími zkouškami… U této varianty si ale dejte pozor, abyste neztratili status studenta, který vás opravňuje k mnoha výhodám (pojištění, slevy na jízdném, ISIC karta, daňové výhody).


Nastoupit přípravné studium na vysokou školu


Dnešní nabídka přípravných vzdělávacích kurzů je poměrně široká. Za rozhodující považujte dlouhodobé působení (tudíž stabilitu), úroveň pedagogického sboru, časovou a regionální nabídku kurzů, chtějte znát úspěšnost absolventů při přijímacím řízení na vysoké a vyšší odborné školy, spočtěte si, kolik zaplatíte na školném a zda ho můžete platit ve splátkách. Dále prověřte, zda dotyčná instituce (škola, vzdělávací centrum, agentura) nabízí prospěchová stipendia či ubytování.

Výhodou přípravného studia je to, že student plynule přechází z jednoho vzdělávacího systému do dalšího, neztrácí studijní návyky a zvyklosti a cíleně směřuje v rámci zvoleného oboru k přijetí na vysokou nebo vyšší odbornou školu,“ říká k tomu Marie Neradová, zástupkyně ředitele vzdělávacího centra AZ Smart, které je jednou nejvýznamnějších českých společností působících v této oblasti. Nabízí ucelený soubor vzdělávání v lékařských, právních, ekonomických oborech, ale i jazykové vzdělávání, a to nejen v Praze, ale i v Brně a Ostravě.

Článek vyšel původně na serveru Studentskéfinance.cz

Autor článku

Martin Vaněk


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY