Dopravcům roste administrativa, zákazníkům se komplikuje odbavení

13.10.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dubnová legislativní úprava u tzv. nízkohodnotových zásilek, u kterých se neplatí ani clo ani DPH, ovlivnila dopravce i zákazníky.

Snížení celní hodnoty těchto zásilek o více než tři čtvrtiny ze 150 na 22 euro komplikuje online objednávání zboží ze zahraničí, alternativu klasických nákupů, která je mezi Čechy stále více oblíbená. Nutnost clení se navýšila o více než 20 %, ukazuje analýza expresní společnosti TNT Express. Celní změna tak s sebou přináší nejen větší administrativu na straně dopravců, ale vyžaduje také doplnění dodatečných informací a poskytnutí příslušných dokladů od adresátů.

Po legislativní novele musíme celně odbavit a projednat namísto původních 75 % z celkového importního objemu téměř 95 % veškerých zásilek. Investovali jsme tedy především do navýšení počtu zaměstnanců oddělení celních zásilek, abychom zajistili bezproblémové a plynulé vyřízení objednávek našich zákazníků. Na cenu přepravy to nicméně vliv nemělo,” říká Miloš Malaník, ředitel české pobočky TNT Express.

Počty zásilek se mění 

Rozdíl v počtu zásilek, které jsou odbavovány jako nízkohodnotové, je patrný také z meziročního procentuálního srovnání. V období duben – září 2010 tvořily nízkohodnotové zásilky 25,5 % celkového počtu zásilek. Oproti tomu v tom samém období v roce 2011, tedy po změně z 1. dubna, je podíl nízkohodnotových zásilek pouze 5,5 %. „Vidíme také téměř čtvrtinový nárůst v zásilkách v meziročním srovnání v období před legislativní změnou. Vypovídá to o tom, že řada lidí chtěla co nejvíce nákupů stihnout ještě před 1. dubnem 2011,“ říká Petr Zajíc, Sales & Marketing Manager společnosti TNT Express ČR, a dodává: „Legislativní změna se zatím dramaticky neprojevila poklesem počtu dovozních zásilek. Z dlouhodobého hlediska je však možné, že čeští zákazníci upustí od internetových nákupů zboží z USA a dalších mimoevropských destinací, což bude zajímavé sledovat především v předvánočním období.

Tabulka: Příklad dovoz fotoaparátu v hodnotě 150 euro

                           Před 1. 4. 2011  Po 1. 4. 2011
Poskytnutí plné moci  Není třeba  Ano
Platba: clo; DPH   0,- Kč; 0,-Kč   0,- Kč, 20 % z celní hodnoty zboží
Zahájení celního řízení  okamžitě po přijetí  až po obdržení plné moci

Autor článku

Redakce

Redakce