Pro start podnikání jsou nejoblíbenější „eseróčka“

23.09.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Začínající podnikatelé musí nejprve zvolit správnou formu podnikání. Zákon nabízí dvě základná možnosti, podnikat jako fyzická osoba tzv. OSVČ, nebo jako osoba právnická. Obě formy mají svá pro a proti, liší se zejména v nárocích na založení a následnou správu a také v nákladech, které jsou pro start podnikání potřeba. V České republice podnikatelé k podnikání využívají nejčastější formu společnosti s ručením omezeným (s.r.o.), dokazují to čísla za první pololetí tohoto roku, která ukazují, že bylo založeno celkem 11 622 společností formy s.r.o. „Založení společnosti s ručením omezeným je v České republice velmi administrativně i časově nákladné, zařídit vše potřebné na úřadech a opatřit si veškeré nutné dokumenty trvá i měsíc. To je hlavní důvod, proč stále více podnikatelů využívá možnosti koupit si předzaloženou, tzv. ready-made společnost“ říká Jana Babůrková ze společnosti SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a následnou správou společností.

Tzv. „eseróčko“ je nejčastějším typem zakládaných firem. Je vhodné, pokud hodláte mít vlastní zaměstnance a podnikat ve velkém. Stejně tak je nutné, pokud vaše podnikání již od začátku stavíte na své obchodní značce – názvu firmy. Forma společnosti s ručením omezeným také působí věrohodněji v obchodním styku, to využijete například při hledání partnerů či žádání o půjčku v bance. Pro založení s.r.o. si však musíte vyčlenit zhruba jeden měsíc, čeká vás totiž dlouhé martýrium při běhání po úřadech a shánění razítek. Kromě výpisu z trestního rejstříku budete muset zajistit bezdlužnost na finančním úřadě, sepsat společenskou smlouvu či zakládací listinu, otevřít si speciální účet v bance, zajistit si sídlo firmy a řadu dalších nezbytných úkonů.

Řešením, jak se vyhnout administrativní zátěži může být nákup již založené tzv. ready-made společnosti. Taková společnost je již zapsaná v obchodním rejstříku, ale nemá žádnou obchodní historii, tedy žádné závazky. Koupí firmy na klíč ušetříte mnoho času, a podnikat můžete začít do druhého dne. Ready-made společností bylo v loňském roce v České republice prodáno 3090 a číslo rok od roku stoupá. Na českém trhu je mnoho firem, které takovou službu nabízejí, při výběru byste proto měli být ostražití. „Zákazník, který uvažuje o koupi ready-made společnosti, by si měl především zjistit informace o firmě, která ji nabízí. Například, jak dlouho působí na trhu, kolik už nespolečností má tzv. na skladě a zda nabízí opravdu komplexní služby. V neposlední řadě je nutné ověřit si, zdali je nabízená společnost skutečně zaspána v obchodním rejstříku a není zatížena žádnými břemeny. K tomu nejlépe poslouží audit, který seriózní firmy ke svým společnostem dodávají, “ radí Jana Babůrková ze společnosti SMART Companies a dodává: „Společností, které tyto základní požadavky splňují je ovšem na českém trhu velmi málo.

Mnoho začínajících podnikatelů se rozhoduje pracovat jako fyzická osoba neboli OSVČ na živnostenský list. Pro tento druh činnosti stačí vyplnit jednoduchý formulář, dodat výpis z trestního rejstříku a zaplatit poplatek 1 000 Kč. Výhodou tohoto typu podnikání je především snadná správa podnikání – velkou nevýhodou je však rušení za případné závazky celým svým majetkem. To je pádný důvod, proč stále více OSVČ převádí své podnikání z fyzické osoby na právnickou.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT