ACCA: Střední Evropa zažívá bouři, západní Evropa je naopak na dně ekonomického optimismu

20.09.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vinou rostoucí inflace a slabých investic se svět stále vzdaluje ekonomickému oživení. Ukazuje to poslední průzkum globálních ekonomických podmínek asociace ACCA.

 V průzkumu bylo dotázáno 2.186 členů ACCA. Pouze 26% respondentů uvedlo zvýšenou důvěru, což znamená pokles z původních 28% za poslední tři měsíce. 57% respondentů říká, že ekonomické podmínky se buď zhoršují nebo stagnují, což představuje nárůst oproti původním 51% za poslední tři měsíce.
 
Prudká inflace v prvním čtvrtletí roku 2011 se ve druhém kvartálu neopakovala, avšak větší část dotázaných, 54%, nyní hlásí zvýšení provozních nákladů. V minulém čtvrtletí hlásilo zvýšení provozních nákladů 51% respondentů. To znamená, že oproti stejnému průzkumu před dvěma lety dnes hlásí inflaci dvojnásobný počet respondent, což je jasný varovný signál.

Rostoucí náklady se neomezují jen na nejrychleji rostoucí ekonomiky
 
Průzkum ukazuje, že rostoucí náklady se neomezují jen na nejrychleji rostoucí ekonomiky. Nejvýkonnější trhy Malajsie a Pákistánu jsou v ligové tabulce inflace nahoře. Rostoucí náklady však uvádí také 45% respondentů v západní Evropě, která je silně ovlivněna kulminující dluhovou krizí kontinentu. Pokud jde o obchodní důvěru a ekonomický optimismus, západní Evropa stále leží na dně žebříčku.
 
Z průzkumu vyplývá, že podniky začínají být stále více neschopné reagovat na inflační výzvu ke snížení nákladů. Zhruba 30% respondentů očekává od vedení svých organizací ve střednědobém horizontu správné rozhodnutí o výdajích. 16,5% dotázaných však očekává nebezpečné podcenění nebo přecenění výdajů, a tato skupina roste každé čtvrtletí již od konce roku 2009.
 
Přístup k financím se na celém světě za posledních šest měsíců ztížil, a to působí jako překážka pro růst kapitálu a krátkodobé likvidity. Tato skutečnost spolu s rostoucími náklady zvyšuje počet respondentů, kteří se obávají, že zákazníci (31%) nebo dodavatelé (15%) by mohli ukončit podnikání, nebo alespoň mít problém s pozdními platbami (31%).

Důvěra mezi finančními profesionály zatím neklesla 
 
I přes tyto znepokojující trendy důvěra mezi finančními profesionály zatím neklesla na takovou úroveň, že by se obávali obnovení hospodářského poklesu. Finanční profesionálové v Africe a v asijsko-pacifické oblasti byli v posledních dvou letech vždy optimističtější, pokud jde o stav hospodářského oživení, než jejich kolegové v jiných částech světa. To mělo za následek vysokou úroveň důvěry v jejich vlastních organizacích.
 
Tento průzkum však ukazuje v obou regionech překvapivě nízkou důvěru. Asijsko-pacifická oblast zaznamenala čistou ztrátu důvěry poprvé za dva roky. Nejvíce postiženy se zdají být Hong Kong a Malajsie, zatímco Singapur se vzepřel trendu, a stále získává více důvěry.
 
Zatímco melancholie na Dálném východě odráží negativní dopady neštěstí v Japonsku, klesající důvěra v Africe je z větší části opožděným efektem ekonomického zpomalení v jiných částech světa. Výsledky GECS ukazují, že dopady poklesu hospodářské aktivity v zemích OECD se v posledních měsících přenesly na dodavatelské řetězce. Nejprve do asijsko-pacifické oblasti a pak do Afriky.
 
Na rozdíl od předchozích čtvrtletí se ale většina z tlaku na přístup k financím zdá být soustředěna v Asii, Tichomoří a na Blízkém východě. V těchto náročných podmínkách ubývá příležitostí k zisku z přidané hodnoty u většiny typů investic, a investiční prostředí se mírně zhoršilo, zejména pokud jde o financování a podporu podnikání. Přesto však samotné investice zůstávají na stejné úrovni, a výhled pro zaměstnanost a investice do zaměstnanců se dokonce mírně zlepšil. To téměř jistě souvisí s pomalým oživením nových objednávek.
 
Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko, k průzkumu řekla: "V poslední zprávě se projevuje celá řada obav, včetně výrazné ztráty hybnosti v Asii a Africe, zejména v posledních několika měsících. Také západní Evropa si sáhla na hranice úspornosti, a na kartách se obnovuje zpřísnění úvěrových podmínek a cashflow. Nové objednávky a zaměstnanost se začínají vzpamatovávat. Pokud tyto nové trendy - v kombinaci s vysokou inflací a nízkými investicemi - budou nadále přetrvávat, můžeme v blízké budoucnosti očekávat další nestabilitu."
 
Střední a východní Evropa stojí na stabilních základech, zatímco ve zbytku Evropy se situace zhoršuje
 
V současné době se zdá, že evropský region prožívá fiskální krizi. Důvěra respondentů v jejich vlastních organizacích a jejich víra v globální oživení pomalu klesá. Asi 45% respondentů v regionu (pokles z původních 50%) se domnívá, že globální ekonomické podmínky se zlepšují, nebo jsou zhruba stejné. Pouze 26% respondentů uvedlo nárůst důvěry (prakticky beze změny oproti 27% v posledním čtvrtletí).
 
Výnosy z podnikání, přístup k financím a podmínky peněžních toků jsou v současné době stabilní, což má za následek nárůst kapitálových výdajů v tomto regionu. To znamená, že vyhlídky na zaměstnanost a investice do zaměstnanců jsou stále negativní. Respondenti hlásí více možností zisku z inovací a zákaznické podpory, a méně příležitostí ke snížení nákladů a k podpoře efektivity v rámci dodavatelského řetězce.
 
Respondenti v tomto regionu očekávají v příštích pěti letech mírný růst vládních výdajů. To je udržitelnější očekávání, než když ACCA tuto otázku položila v předchozích průzkumech. Pouze asi 8% respondentů od svých vlád očekává ve střednědobém horizontu nebezpečně vysoké výdaje, což je pokles oproti 14% v předchozím čtvrtletí.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT