Průzkum: Poptávkové systémy v zemích střední Evropy

16.09.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V ČR bylo od začátku roku zadáno více než 80 000 on-line poptávek. Celková hodnota je téměř 15 miliard Kč. Vyplývá to z průzkumu, který v srpnu provedla společnost B2M.

Malí i střední podnikatelé stále častěji nabízejí a poptávají služby prostřednictvím on-line poptávkových serverů. Vyplývá to z průzkumu, který v srpnu provedla společnost B2M, která v Čechách provozuje poptávkový server ePoptávka.cz. V České republice bylo od začátku roku na ePoptávka.cz zadáno téměř 80 000 poptávek v celkové hodnotě vyšší než 15 miliard Kč. To je více než dvojnásobek ve srovnání s dalšími zeměmi střední a východní Evropy, jakými jsou Slovensko, Polsko a Maďarsko. Podnikatelé díky on-line poptávkám ušetří peníze za reklamu a pro zadavatele je tak snazší vybrat si tu nejlepší nabídku.  

V porovnání s minulým rokem, letos čeští spotřebitelé zadali o téměř 2 000 poptávek více než loni. Stejný trend je i v ostatních porovnávaných zemích, kde poptávkové servery fungují. „Česká republika s přehledem vede v počtu uveřejněných poptávek, server ePoptávka.cz využívají jak drobní řemeslníci, tak i firmy nabízející například přepravu materiálu. Pro zadavatele má internetový minitendr tu výhodu, že může velmi snadno porovnat nabídky více dodavatelů najednou a vybrat si toho nejlepšího,“ říká Otto Kočí, produktový manažer společnosti B2M, která provozuje poptávkové servery v zemích střední a východní Evropy.

V sousedním Slovensku se tamní podnikatelé podělili o téměř 40 000 poptávek. To je ve srovnání s Českem zhruba o polovinu méně, ale i tak je to nárůst oproti předchozímu roku. On-line minitendry získávají na popularitě i v Polsku. V letošním roce jich tam proběhlo skoro 10 000. Celkový objem poptávek na polském trhu činí téměř 500 milionů zlotých. Vzrůstající trend v on-line poptávkách ukázal průzkum i v Maďarsku. Od začátku roku tam objem poptávek vzrostl zhruba o 25 %. Celkem tak podnikatelé získali zakázky za téměř 4 miliardy forintů.    

Mimo jiné průzkum ukázal, že napříč všemi zeměmi jsou v on-line poptávkách nejvíce populární služby ve stavebnictví a stavební materiál. Na Slovensku je také často poptávána vnitrostátní doprava. V Polsku hned po stavebninách vede potravinářský průmysl. A v Maďarsku se nejvíce na internet přesouvají podnikatelé v oblasti zemědělské výroby.

Autor článku

Redakce

Redakce