E-knihy útočí

09.09.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Myšlenka elektronických knih napadla počítačové experty již v 70. letech 20. století, to znamená, že ve stejné době, jako se začaly počítače vyvíjet do podoby dnešní doby.

Přestože elektronické čtečky knih nás provází světem už od konce 20. století, jejich boom v současnosti teprve nastává. Zajímají vás inovace v oblasti internetu, počítačů a vůbec informačních technologií? Tak to určitě již svou čtečku knih včetně obsahu vlastníte. Jestliže patříte mezi ty, kteří jsou v této oblasti stále nepolíbeni, seznamte se v následujících řádcích s elektronickými čtečkami knih, ať jste trochu připraveni.


Kdy, jak a proč?


Myšlenka elektronických knih napadla počítačové experty již v 70. letech 20. století, to znamená, že ve stejné době, jako se začaly počítače vyvíjet do podoby dnešní doby. Protože toto odvětví stále expanduje, stejně jako odborníci v IT, rozhodli se nezůstávat pozadu a na nic nečekat a jakmile jim došlo, že díky počítačům se může šetřit především místo a také čas, nelenili a poznatky z vývoje počítačů přenesli do vytváření elektronických knih. V 70. letech 20. století se ještě nedalo hovořit o čtečkách elektronických knih, ty přišly na řadu až o několik desítek let později a to kolem roku 1998.

A kohože to celé napadlo? Ten inovátor se jmenuje Michael S. Hart. Právě on založil v roce 1971 Projekt Gutenberg (PG), kde šlo o to dobrovolnicky digitalizovat, archivovat a distribuovat kulturní díla. Slouží jako nejstarší digitální knihovna. Znalci klasického knihtisku vědí, že pan Johann Gutenberg byl tiskař a také inovátor, v 15. století vynalezl právě knihtisk.


Co jsou to čtečky a co jsou e-knihy?


Elektronická čtečka knihy je zařízení fungující na baterie, jehož základ tvoří display vybavený elektronickým inkoustem (e-ink), který je tvořen miliony mikrokapslí obsahující v roztoku pozitivně a negativně nabité bíle a černě zbarvené částečky s průměrem lidského vlasu a ty jsou uloženy mezi elektrodami vystavenými elektrickému poli. Takový inkoust je vysoce kontrastní, takže se ze zařízení výborně čte i při přímém slunečním svitu a oproti svítivým zařízením jako jsou monitory, notebooky, mobily a pod. má v tomto bodu jednoznačně velkou výhodu. Tyto jmenovaná zařízení samozřejmě můžeme také použít jako čtečku e-knih. Další velkou výhodou, jak již bylo zmíněno výše v článku, je šetření místa a také času. Díky čtečce si čtenář může nosit sebou stovky knih všelijakých žánrů a tím pádem ušetří čas, který by strávil například na cestě do knihovny nebo knihkupectví.

Čtení na takovém zařízení se velmi podobá čtení z klasického papíru, technologie simulující papír ve čtečce se nazývá elektronický papír. E-papír je plochá zobrazovací jednotka, odrážející světlo jako klasický papír, schopna uchovat text i obrázky natrvalo bez spotřeby elektřiny, s možností změny obsahu. Často bývá také ohýbatelný. Využití pro čtečky je právě díky nízké energetické náročnosti a tenkosti.

Napájení takového zařízení se děje pomocí vnitřní dobíjecí baterie, často to bývají lithiové baterie, která může vydržet kolem měsíce, když člověk nevyužívá dalších možností čtečky, jako je například Wi-Fi.

Zařízení má svou operační paměť (RAM), čtecí paměť (ROM), flash paměť. Do čtečky data nahrajeme pomocí USB nebo paměťové karty (například SD). Váha takové „knihy“ se pohybuje okolo čtvrt kila, takže odborné „bichle“ můžete vesele tahat po desítkách kusů…

Rozdělujeme zvlášť čtečku elektronických knih a samotné e-knihy.

V Češtině zatím nemáme jednodušší název a proto můžeme používat anglickou kratší verzi pro čtečky – ebook reader. Pro elektronickou knihu můžeme použít e-kniha či anglický název ebook.


Formáty e-knih


Všem známý formát firmy Adobe – PDF, dále PRC, ePub, DOC či RTF, PPT a jednodušší TXT, HTML. Dále umí čtečka přečíst obrázkové formáty JPEG, BMP, GIF nebo PNG. Také MP3! České čtečky umí naše znaky, ale také bývají podmíněné kódováním Unicode (UTF-8).


A co nám nabízí trh při výběru naší elektronické čtečky?


Vezmeme-li vše od začátku, tak od roku 1998 se objevily na trhu čtečky elektronických knih s názvem Rocket ebook, SoftBook a Cybook. Za necelých deset let se nám představily Sony Readery a za chvíli na to začala firma Amazon.com prodávat známou verzi čteček pojmenovaných Kindle. Do Evropy se čtečka Cybook dostala ve stejném roce.

V současnosti máme k dispozici v podstatě dva typy čteček e-knih – univerzální a vázané k určité firmě. Dalo by se říci, že univerzální jsou výhodnější, například i proto, že lépe podporují Češtinu. Zpravidla zde z počátku nejsou nahrána žádná knižní data. Čtečky vázané na určitou firmu mají možnost bezdrátově vstoupit do obchodu té oné firmy a e-knihu koupit a stáhnout do čtecího zařízení.

Ceny čteček se pohybují cca od 3 000 Kč do ceny přes 10 000 Kč. Nejdistribuovanější čtečky elektronických knih jsou například Pocketbook, Jinke Hanlin, Kindle, iRiver, Evolve, Next Papyrus.


Dají se e-knihy stáhnout zdarma?


Ano! Není problém stáhnout e-books bezplatně, jestliže mají prošlá autorská práva. Knihy jsou k dispozici buď bez ochrany autorských práv DRM (Digital Rights Management) a nebo s ochranou DRM, tzn., že je-li soubor s ochranou DRM, je v souboru zakódováno, zda smíme soubor eknihy kopírovat. Bez ochrany DRM tato omezení nejsou.

Podtrženo sečteno stučně anglicky – „Let´s go buy ebook reader!“.

Článek vyšel původně na webu Studentskéfinance.cz

Autor článku

Markéta Zajíčková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY