Hong Kong: Ráj pro nové společnosti

17.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


S rostoucí úlohou Číny na světovém obchodním a politickém poli, úměrně roste i snaha obchodníků a finančníků optimalizovat nebo lépe nastavit obchodní transakce a z nich plynoucí výnosy v rámci obchodu se společnostmi z Asie. Jedním z efektivních řešení v tomto smyslu je založení společnosti v samotném srdci obchodu, v Hong Kongu.

Hong Kong dlouhodobě patří mezi nejvýznamnější světová finanční a obchodní centra. Obecně je obchodníky považován za vstupní bránu nejen na čínský trh, ale i na trhy asijské.  Kromě jedinečné strategické polohy, nabízí Hong Kong přívětivé a srozumitelné daňové prostředí. Daňová sazba pro příjem právnických osob zde činí pouze 16,5 %. „Hlavním rysem je zdaňování jen takových příjmů, které plynou z jeho území. Příjmy generované mimo Hong Kong jsou od daně osvobozeny,“ uvádí Filip Reinoso ze společnosti SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a následnou správou společností po celém světě.

Díky těmto atributům se stal Hong Kong oblíbenou a stále žádanější destinací pro společnosti se zaměřením na obchod s Čínou i s jinými asijskými státy. Počet nově založených firem každoročně roste. Zatímco v roce 2009 bylo založeno více než sto tisíc nových hongkongských společností, o rok později se jejich počet zvýšil na sto čtyřicet tisíc nově založených společností. Rostoucí trend dokazují i poslední čísla, kdy od ledna do dubna tohoto roku bylo v Hong Kongu založeno již téměř padesát tisíc společností. „Společnosti založené v Hong Kongu nejsou chápány jako klasické offshore společnosti, nýbrž jako standardní společnosti, které navíc napomáhají růstu důvěryhodnosti a prestiže v očích obchodních partnerů,“ říká Filip Reinoso ze SMART Companies.

Založení společnosti v Hong Kongu je jednoduchá záležitost trvající 1 až 2 týdny. Skládá se ze dvou fází. V první fázi je nutné vytvoření memoranda a stanov společnosti, oznámení o jmenování ředitele a sekretáře a oznámení o sídlu společnosti. Dále je zapotřebí vyplnění formuláře NC1 a kompletace podpůrných dokumentů vycházející z obecných náležitostí hongkongské společnosti, jimiž jsou:

  • minimálně jeden společník/akcionář, který nemusí být rezidentem v Hong Kongu, akcionář může být zároveň i ředitelem;
  • jmenování minimálně jednoho ředitele/jednatele, který nemusí být rezidentem v Hong Kongu, ředitel může být fyzická i právnická osoba;
  • jmenování sekretáře, který musí být rezidentem v Hong Kongu.

Ve druhé fázi je pak veškerá dokumentace podána na obchodní rejstřík a musí být zaplacen správní poplatek ve výši 0,1 % základního kapitálu, který zpravidla činí 10 000 honkongských dolarů. Po dokončení těchto dvou fází je již společnost založená a obchodník může začít s podnikáním.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT