Hledáte informace pro byznys? Vše je na jednom místě

16.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Je to jako ve špionážním thrilleru: chcete-li získat utajované informace o byznysu, musíte jít na odlehlé místo, setkat se tam s určitým člověkem (o kterém nevíte, kdo to ve skutečnosti je), odpovědět přesně na položené otázky a pak můžete vejít. Čas? Rok 2011. A místo? Internet.

Zatímco internetoví piráti a majitelé trackerů (serverů, které organizují výměnu dat mezi uživateli) jako je thepiratebay.org se snaží vybojovat si u soudů své místo na slunci, ve tmě a klidu si žijí soukromé trackery, které nabízí exkluzivní materiály. A to nejen hudbu, filmy a pornografii, jak je na síti zvykem, ale také informace o byznysu, prodeji nebo marketingu.

Špičkou mezi těmito „byznys trackery“ je The Vault hostovaný ve Švédsku. Pozvánky na něj patří mezi ceněné zboží a je velmi těžké je sehnat. Otevřené přihlašování do trackeru totiž skončilo, když počet uživatelů dosáhl deseti tisíc – což se stalo před několika lety. Naposledy se do The Vault dalo přihlásit v roce 2008. Dostat se dnes do trackeru je téměř nemožné – pokud nemáte ty správné informace (a pokud nebudete číst dál).


Třicetitisícová sbírka


Pojďme se nejprve podívat na to, co vlastně tracker The Vault obsahuje. Tak především naskenované a upravené knihy, hlavně ve formátech PDF a pro elektronické čtečky. Jde hlavně o tyto autory: Brian Tracy, Dan Kennedy, Dan Pena, Eben Pagan, Jay Abraham, Jim Rohn, John Reese, Robert Kiyosaki, T. Harv Eker, Zig Ziglar (pokud nevíte o koho jde, každé jméno stojí za bližší prozkoumání). Dále jsou to autobiografie slavných, publikace o poradenství, copywritingu, corporate designu a brandingu, zákaznickém servisu, ekonomii, financích, sázení, investování, managementu a motivaci. Také výukové mp3, software a video.

Řada kategorií, do kterých jsou torrenty (soubory, které umožňují sdílení) rozdělené se také zabývá blogováním, e-komercí, e-mail marketingem, PPC reklamou či SEO. Uživatelé si navíc vyměňují informace o MLM, daňové optimalizaci případně realitách. Celkem se jedná zhruba o skoro 30 tisíc knih, audio a video nahrávek i kusů softwaru (programy, šablony vzhledů pro blogy, autoblogovací pluginy a pod.). Mnohé z nich se přitom jinde na internetu prakticky nedají sehnat – ani na jiných trackerech ani jinde.

Součástí trackeru je i fórum plné fundovaných a slušných diskutérů (jiné vyhazují) a stránka, na které se členové domlouvají na hromadných nákupech (kvůli slevám).


Nákup pozvánky nepomůže a čekání omrzí


Jak se noví uživatelé do The Vault dostávají? Jednou možností je někde si pozvánku koupit, stojí obvykle od 400 korun nahoru. Problém je, že The Vault prodej zakazuje (a pokud na to administrátoři přijdou, vyhodí nově příchozího ze systému), nápovědou mu je mimo jiné změna IP adresy příslušející k danému účtu.

Jiní dostanou pozvánku do trackeru na speciálních fórech určených k výměně pozvánek. Takovým je například stránka Torrent-invites.com. Po přihlášení nově příchozí vyplňují komplexní dotazník, musí znát především pravidla fóra a také dokázat, že mají z předchozího stahování dobré ratio (že poskytli víc dat než kolik si jich stáhli od ostatních). Když už jsme u internetového undergroundu, existují nástroje, které dokážou ratio uměle zvýšit, vždy ovšem existuje riziko odhalení (tzv. „ratio faker“, např Shu Mod nebo jeho úprava známá jako Azureus DDJ Hack). A vždy je možné upravit grafickým editorem zasílané screenshoty, které slouží jako důkaz o vysokém ratiu... Posledním, opravdu funkčním způsobem je ono tajemné setkání, o kterém byla řeč v úvodu tohoto článku.


Tajné místo...


Ten kdo se chce do The Vault dostat, musí mít možnost IRC chatu. To je samo o sobě pro internetový underground klasická podmínka. V době Skypu, ICQ, Jabberu a dalších komunikačních protokolů (programů) je IRC v podstatě na okraji zájmu, slouží studentům, vědcům, hackerům a programátorům, normální lidé už se na něm zřejmě neobjevují.

Do této „vybrané komunity“ se lze zařadit nainstalováním nějakého programu, se kterým se přes IRC dá chatovat, nejoblíbenější je zřejmě mIRC. V něm je třeba si pro začátek (po instalaci) nastavit přihlašovací jméno (jde to také v menu Tools>Options). Dále, k připojení ke kanálu IRC jsou zapotřebí tyto údaje:


  • IRC server: irc.thevault.bz:6667
  • IRC kanál: #thevault-invites

Pro připojení je nutné vypsat dva příkazy (funguje to podobně jako kdysi v DOSu či dnes v Linuxovém terminálu):


  • 1. /server thevault.bz:6667 (a vyčkat na připojení)
  • 2. /join #thevault-invites

Může také fungovat jednoduché kliknutí na tento odkaz: irc://irc.thevault.bz:6667/thevault-invites přímo ve webovém prohlížeči.

V obtížných případech, kdy se nedaří na kanálu nikoho zastihnout nebo není jisté co vlastně dělat, se může hodit takzvaný „bouncer“. Jde o IRC klienta, který běží na počítači, který se nevypíná (=na serveru) a zaznamenává komunikaci na kanálu i zpětně (což mIRC neumí). Zprovoznit bouncer ovšem není nijak jednoduchá záležitost. Většina lidí se tak obejde bez něho.


...a tajné heslo


Heslem je v tomto případě deset otázek. Na ty je potřeba odpovědět, samozřejmě anglicky. Zní následovně:


  • 1. křestní jméno / věk / místo / pohlaví / 3 slova, která vás charakterizují
  • 2. vaše osobní cíle, důvod proč chcete vstoupit, co tu hledáte, co pro vás znamená byznys – představte se (poctivě, dostatečně, detailně na několik řádků)
  • 3. jak rychle stahujete a posíláte data (kb/s)? Ve kterých trackerech jste členem? Uvěďte uživ. jména a ratio.
  • 4. Jak se počítá ratio? Jaké je férové ratio? Kolik dnů máte na tomto trackeru, abyste opravili špatné ratio?
  • 5. Jak přesně jste se dozvěděli o tomto trackeru?
  • 6. Plánujete se zapojit do fóra? Plánujete se objevovat na IRC kanálu?
  • 7. Jaký obsah je povolený na tomto trackeru? Které formáty souborů jsou zakázány?
  • 8. Investujete do knih, které zlepšují vaši motivaci, váš byznys, finanční situaci a pod.? Co kupujete a jak často?
  • 9. Vysvětlete, proč nikdy neposkytnete naše torrenty jiným trackerům? A pokud ano, co se vám stane?
  • 10. Jaká je vaše e-mailová adresa?

Část otázek si kontroluje, jestli budoucí člen zná pravidla trackeru, ty jsou k nalezení zde. Další zkoumají jeho motivaci. Existuje ovšem ještě jedna skrytá podmínka, stejná jako u jiných trackerů: uchazeč musí prokázat, že má už z jiných trackerů dobré ratio (nad 1 nebo lépe nad 1,05). K tomu potřebuje screenshot z bittorrent klienta nebo účet na některém z trackerů (Demonoid, Thegeeks, Torrentleech).


A teď co s tím


Uchazeč o vstup do trackeru The Vault si musí odpovědi na otázky připravit předem do textového souboru. Pak se musí přihlásit do IRC kanálu a tam se zeptat jestli je někdo z adminů přítomen. Podle některých zdrojů se na kanálu v poslední době častěji objevuje uživatel %clear, je tedy třeba shánět hlavně jeho. Než setkání na IRC proběhne, trvá to obvykle řadu dnů.

Když je %clear nebo jiný moderátor „na drátě“, uchazeč musí systémem CTRL-C a CTRL-V „naházet“ odpovědi jednu za druhou do IRC, řádkování se nepoužívá (!), takže řádku po řádce jednotlivě. Pak přijde otázka na ratio z jiných trackerů, je potřeba mít připravený screenshot, je možné ho nahrát na některý z obrázkových hostingů, aby se na něj administrátor mohl podívat.

Pokud se moderátorovi zdá zájemce perspektivní, což znamená, pokud dobře odpověděl na otázky a má dobré předchozí ratio odjinud, je mu na email zasláno jméno a heslo do trackeru. K připojení pak stačí mít jakéhokoliv bittorentového klienta (např. uTorrent).


Jde to i jinde, ale s nižší kvalitou


Existuje několik málo dalších business trackerů, mezi ně patří například Biztorrents nebo SeductionGR. Knihy o marketingu, ekonomii či obchodu se pohybují také běžně na všech ostatních trackerech. Kromě The Vault ale neexistuje místo, kde by byly materiály v takové kvalitě a v takovém množství na jednom místě.

Článek vyšel původně na serveru Finance.cz

Autor článku

Petr Frank